הצורך בשינוי תזונתי
מה גורם לשינוי בצורך התזונתי?
בגיל השלישי אנחנו פגיעים וחשופים יותר לחוסרים תזונתיים. הסיבות לשינויים תזונתיים בגיל זה רבות:
- שינויים פיזיולוגים - הגוף המבוגר עובר באופן טבעי שינויים, חלקם באים לידי ביטוי ביכולת האכילה. לדוגמה, ירידה בכמות הפרשת הרוק ובחומציות הקיבה; ירידה בחוש הטעם הריח, והראייה; ריקון קיבה אטי יותר, שתורם לתחושת שובע מוקדמת; עלייה בשכיחות צרבות, גזים עצירות; בעיות בבליעה; מצב החניכיים, השיניים ושיניים תותבות.
- תחלואה - ריבוי מחלות כרוניות כגון סוכרת, מחלות במערכת העיכול, מחלות לב, פרקינסון, אירועים מוחיים ועוד, יכול גם הוא להוביל לשינויים בתזונה.
- לעתים דיאטות אדוקות שהחלו בגיל צעיר לאור מחלה כרונית, אינן בהכרח מתאימות בגיל המבוגר.
- ריבוי תרופות יכול להשפיע על התיאבון, הטעם ופעילות המעיים בשל תופעות לוואי.
- מצבים רגשיים - פרישה מהעבודה, אובדן של בן זוג, התמודדות עם מחלה חדשה, בדידות, דיכאון, דמנציה ושינוי תפקודי מובילים לצריכה מופחתת של מזון.
- השלכות סוציואקונומית - קושי בזמינות מזון בין אם הוא כלכלי או פיזית קושי בהבאת המוצרים, קושי ביכולת הכנת מזון, צמצום כוח קנייה.
בגיל השלישי אנו מאבחנים 3 מצבים מרכזיים שבהם לתזונה תפקיד מרכזי בשיפור מצבו של הזקן: שבריריות, סרקופניה ותת תזונה. שלושת המצבים האלה מובילים לעלייה בתחלואה ואף בתמותה, והתסמינים שלהם לא תמיד גלויים לעין.
תסמונת השבריריות (FRAILITY)
אחת התסמונות הגריאטריות הגדולות, המהווה גורם סיכון להתפתחות אוסטיאופורוזיס, נפילות ושברים.
היא מאופיינת בחולשה, אטיות וירידה בתיאבון ובמשקל. שכיחותה עולה עם הגיל, עם ריבוי מחלות, ריבוי תרופות ועם הירידה במצב התפקודי. שבריריות מובילה לירידה בתפקוד, חוסר ניידות, יותר נפילות, אשפוזים וסיכון לתמותה.
סרקופניה (SARCOPENIA)
דלדול מסת השריר. סרקופניה ראשונית היא תהליך טבעי הקשור לעלייה בגיל ואובדן טבעי של מסת השריר. סרקופניה משנית קשורה לירידה בפעילות הגופנית, תת תזונה, מחלות, זיהום ודלקות.
סרקופניה יכולה להתבטא בחולשה, עייפות וירידה תפקודית מעבר למה שסביר לגיל. בקרב בני 60 ומעלה שכיחותה היא 30%.
תת תזונה (MALNUTRITION)
חוסר תזונתי באחד או יותר מרכיב התזונה החיוניים לתפקוד הגוף. תת תזונה אינה קשורה בהכרח למשקל נמוך, לעתים נראה חוסרים תזונתיים אצל אנשים במשקל עודף. תת תזונה באה לידי ביטוי בירידת משקל ו/או חוסר התאמה בין כמות האוכל וסוג האוכל שהזקן אוכל לבין צורכי גופו.
תת תזונה נגרמת בשל תזונה לא שלמה ומתאימה לאורך זמן במקביל לצריכת כמות מזון מועטה ולא מאוזנת של אבות המזון, ויטמינים ומינרלים.
התסמינים המוקדמים של תת תזונה אינם ספציפיים, ויכללו ברוב המקרים עייפות וירידה בכוח השריר.
זקנים רבים סובלים מתת תזונה, ונמצא שיש קשר בין מצב זה לשבריריות של אותו אדם. לתת תזונה יש השלכות שליליות מרובות, כגון ירידה בתפקוד, האטה בתהליך ריפוי פצעים, איבוד חוזק השרירים ועלייה בסיכון לנפילות, שברים וסיבוכים ועוד.
אפשר למנוע או לעצור הידרדרות של מצבים אלו באמצעות תזונה נאותה, המסייעת לשמירה על הבריאות ושימור מסת שריר, תורמת לאנרגיה ולחיוניות, ומסייעת לשמר את העצמאות התפקודית.
המשך: תזונה מאוזנת