הסרת רובד טרשתי מעורקי התרדמה (אנדארטרקטומיה) - מידע רפואי

Carotid Endarterectomy (קוד בדיקה: 38.12)

עדכון אחרון 02.05.22

רופא מייעץ: פרופ' אדוארד שיפרין

הקדמה

הליך זה יבוצע על מנת לטפל במקרי הצרות משמעותיים עקב הצטברות רובד טרשתי בעורקי התרדמה (בלעז, קרוטיס). במהלך הליך זה יוסר הרובד הטרשתי במטרה לפתוח את ההיצרויות בעורקים אלו.

היצרויות בדרגה נמוכה אינן דורשות התערבות טיפולית וניתנות למעקב בלבד. עם זאת, היצרויות בשיעור העולה על 70% מחלל העורק הגורמות לסימפטומים אופייניים וכן היצרויות בשיעור העולה על 90% (גם אם אינן גורמות לכל סימפטום) מחייבות ניתוח להסרת הרובד הטרשתי. הניתוח מפחית את שיעור הסימפטומים וכן את הסיכון לארוע מוחי בעתיד בכ- 70%.

המוח מקבל אספקת דם מארבעה עורקים: עורקי התרדמה ועורקי החוליות. העורקים בנויים כך שאם עורק אחד נסתם, עורק אחר יכול להזרים דם לאותו איזור. עורק התרדמה, שמוצאו באבי העורקים (אאורטה), עולה במעלה הצוואר ומתפצל לשניים. החלק הפנימי מספק דם למוח, למצח, לאף לעיניים ולאוזן התיכונה ואילו החלק החיצוני מספק דם לפנים, לקרקפת ולצוואר.

טרשת עורקים (atherosclerosis) היא מחלה הגורמת להתפתחות הדרגתית של רובד טרשתי (הסתיידויות שמכילות כולסטרול, סידן ופסולת תאית) ומהווה גורם שכיח להיצרות באזור ההתפצלות של עורקי התרדמה. חלקיקים מהרובד הטרשתי עלולים להינתק, לגרום לתסחיף ולחסום כלי דם תוך מוחיים.

תיתכן חסימה זמנית או קבועה שתתבטא בהתאם לעורק שנפגע. אם אחד מעורקי המח יחסם עקב תסחיף יגרם ארוע מוחי (שבץ) חולף או קבוע. תסחיף שחוסם את העורק המוביל דם אל רשתית העין עלול לגרום לעיוורון חולף באותה עין.

גורמי הסיכון לטרשת בעורקי התרדמה זהים לאלו של טרשת בעורקי הלב וכוללים גיל מבוגר, סיפור משפחתי, רמת כולסטרול ושומן גבוהה בדם, השמנת יתר, חוסר פעילות גופנית, יתר לחץ דם, סוכרת ומחלות כליה כרוניות.

תאור ההליך

ניתוח להסרת רובד טרשתי מעורקי התרדמה יבוצע תחת הרדמה כללית או מקומית. סוג ההרדמה יקבע בהתאם למצבו הרפואי של המטופל, העדפותיו ושיקול דעתו של המנתח.

יש לנטר את הפעילות החשמלית של המוח (באמצעות EEG) ואת זרימת הדם התוך מוחית (באמצעות דופלקס אולטרה סאונד) כאשר הניתוח מבוצע תחת הרדמה כללית.

כשהניתוח מבוצע בהרדמה מקומית יתקשר המנתח עם המטופל תוך כדי הניתוח ויבקש ממנו לבצע פעילויות שיעזרו למנתח לאבחן את תקינות זרימת הדם למוח.

במהלך הניתוח יבוצע חתך בצוואר, באזור ההיצרות של העורק. על מנת למנוע דימום בעת פתיחת העורק יחסם האזור הקודם לאזור ההיצרות.

בחלק מהמקרים עלול להיות צורך לבצע מעקף עורקי זמני על מנת להבטיח אספקת דם תקינה למוח. מעקף זה יבוצע באמצעות צינור שיחבר את אזורי העורק לפני ואחרי האזור הדורש טיפול. לאחר שכל ההכנות יתבצעו כנדרש יפתח העורק והרובד הטרשתי יוסר.

בסיום הניתוח יתפר העורק (או יחסם על ידי טלאי) והחתך בעור יתפר ויחבש.

במה כרוך?

הליך זה כרוך באשפוז במשך 2-3 ימים בבית החולים.

הרדמה, טשטוש ואלחוש

ניתוח להסרת רובד טרשתי מעורקי התרדמה יבוצע תחת הרדמה מקומית או כללית.

לפני תחילת הניתוח יחובר המטופל לעירוי דרכו יזליף הרופא המרדים תרופת הרגעה על מנת להפחית את חרדתו של המטופל.

לצורך ביצוע הרדמה מקומית הרדמה המונעת תחושת כאב מהמטופל יוזרק חומר מאלחש בעל השפעה קצרת טווח ישירות לאזור בו נמצא העורק הדורש טיפול. פעולת החומר מיידית ונמשכת כשעתיים. משך ההליך כולו יהיה המטופל בהכרה מלאה.

להבדיל, הרדמה מלאה משמעותה שהמטופל ישן שינה עמוקה, שריריו רפויים והוא אינו חש כלל את מהלך הניתוח. הרדמה מלאה מבוצעת על ידי רופא מומחה בהרדמה שמנטר את מצבו הגופני של המטופל במשך הניתוח כולו.

ההרדמה מבוצעת באמצעות הזלפת חומר ההרדמה אל שקית העירוי של המטופל. כעבור פרק זמן קצר ביותר (עשרות שניות) יחווה המטופל ערפול הכרה וישקע בשינה עמוקה. בסיום הניתוח ותפירת החתכים יפסיק הרופא המרדים את הזלפת חומרי ההרדמה, המטופל יתעורר ויועבר אל מחלקת ההתאוששות כדי לאפשר התעוררות איטית ובטוחה מההליך.

הנחיות

בהתאם לגילו ולמצבו הרפואי ידרש המטופל לבצע בדיקות מתאימות טרם ביצוע ההליך לרבות בדיקות דם, צילום חזה ואק"ג.

יש להביא תוצאות של בדיקת דופלקס אולטרה סאונד (אולטרה סאונד משולב עם דופלר) ושל בדיקת אנגיוגרפיה המדגימות את מצב עורקי התרדמה על מנת שהרופא יוכל לקבל תמונה ברורה לגבי המיקום המדויק של הרובד הטרשתי.

מטופלים שעברו ניתוחים קודמים, אושפזו בעבר, לוקים במחלות כרוניות, סובלים מאלרגיה או נוטלים תרופות מרשם או תוספי מזון יעדכנו על כך את הרופא המנתח ואת הרופא המרדים. מטופלים שסובלים ממחלות נוספות ידרשו לקבל ייעוץ מרופא מומחה בתחום טרם ההליך.

מטופלים הסובלים ממחלות נלוות לבעיה בגינה נדרש הניתוח נדרשים לייעוץ של רופא מומחה בתחום (דוגמת קרדיולוג או רופא פנימאי) טרם הבדיקה.

יש להתייעץ עם הרופא המטפל ועם המנתח לגבי המשך נטילתן של תרופות נוגדות קרישה (דוגמת אספירין או קומדין). בהתאם להחלטת הרופאים תיתכן הפסקה בנטילת תרופות אלו כשבוע לפני ביצוע ההליך.

במהלך שיחת ההכנה ידביק המנתח מדבקה מיוחדת על מנת לסמן את המיקום המיועד לניתוח. זהו מעין קעקוע זמני שאינו מסוכן ואינו גורם לכאב.

ביום הניתוח

יש להיות בצום מוחלט לרבות נוזלים 6 שעות לפני תחילת ההליך (אם נבחרה הרדמה כללית).

טרם ההליך יש להסיר שיניים תותבות, תכשיטים וביגוד אישי ולהמנע מלעיסת מסטיק.

שערות באזור המיועד לניתוח (אם ישנן) יגולחו על ידי צוות בית החולים טרם הכניסה לחדר הניתוח.

לאחר הניתוח

לאחר סיום ההליך ישהה המטופל כשעתיים במחלקת ההתאוששות על מנת לאפשר התעוררות איטית ובטוחה. לאחר מכן הוא יועבר אל מחלקת האשפוז. מספר שעות לאחר מכן יסייעו לו לרדת ממיטתו ולשבת בכורסה.

התאוששות והחלמה מההליך

למחרת הניתוח ניתן לקום מהמיטה ולאכול.

כשבועיים לאחר הניתוח יוזמן המטופל לביקורת אצל הרופא המנתח.

סיכונים וסיבוכים

ניתוח להסרת רובד טרשתי מעורקי התרדמה הוא הליך פולשני ולכן עלול להיות כרוך בסיכונים ובסיבוכים לרבות דימום, זיהום ופגיעה עצבית (לרוב זמנית). קיים סיכון של כ- 2% לארוע מוחי במהלך הניתוח או מיד אחריו. סיכון זה נמוך יותר מהסיכון לארוע מוחי במידה שההיצרויות משמעותיות אך אינן מנותחות.

שיעור התמותה התוך ניתוחי הוא כ- 1%.

סיכונים הכרוכים בהרדמה

הליך זה מבוצע תחת הרדמה מקומית הנחשבת בטוחה ובעלת תופעות לוואי מועטות בלבד. במקרים נדירים תיתכן השפעה על קצב הנשימה, קצב הלב ועל לחץ הדם.

סיכונים שעלולים להיגרם בעקבות הרדמה כללית כוללים חסימה של נתיב האוויר כתוצאה מחנק, ירידה פתאומית בלחץ הדם והדופק וכן נזק לשיניים או למיתרי הקול עקב החדרת צינורות לקנה הנשימה. במקרים נדירים ביותר תיתכן תגובה אלרגית לחומרי ההרדמה.

סיבוכים

עליית חום, לחץ או כאב בחזה, קשיי נשימה או כל החמרה פתאומית ומשמעותית במצבו של המטופל מחייבת פניה דחופה לרופא המנתח, למוקד החירום או לחדר המיון.