בדיקת עיניים לילדים - מידע רפואי

Pediatric Eye Examination (קוד בדיקה: 92049)

עדכון אחרון 01.05.22

רופא מייעץ: ד"ר שמעון קורץ

הקדמה

בדיקת עיניים לילדים תבוצע על מנת לאבחן קוצר ראייה, פזילה או עין עצלה אצל ילדים. הבדיקה תבוצע על ידי רופא עיניים מומחה לילדים.

מצבים בהם נדרשת בדיקה זו

אצל היילוד, מערכת הראיה אינה מושלמת, אלא ממשיכה להתפתח במהלך הילדות. עיני הילד משתנות עם השנים (הן בגודלן והן מבחינת חדות הראייה), וזאת בניגוד לעיני המבוגר, שלרוב אינן נתונות לשינויים מהותיים.

במועד הלידה העין אינה בשלה ואינה מסוגלת לראות היטב. מרבית התינוקות סובלים מרוחק ראייה ומאי סדירות מסוימת של הקרנית (תופעה המכונה אסטיגמציה או אסטיגמטיזם). לאחר שישה שבועות מתחיל היילוד ליצור קשר עין ורק לאחר שלושה חודשים יהיה מסוגל למקד את ראייתו ולעקוב אחר עצמים. בגיל שנתיים מגיע רוחק הראייה לזה של מבוגר. עד גיל עשר תגיע מערכת הראייה לבשלותה המלאה.

לתקופת הילדות חשיבות מכרעת בהתפתחות ראייה תקינה. התפתחות זו תלויה בתקינותם ובתפקודם של כל רכיבי המערכת, החל מגלגל העין ועד לאזור במוח המפרש את הראייה, וכן ביכולת לקלוט גירויי ראייה תקינים. במידה שגירויים אלו מתקבלים בצורה לא תקינה עלולה הראייה להתפתח בצורה שאינה מיטבית.

גירויים לא תקינים עלולים להיווצר בעקבות קוצר ראייה, פזילה או חסימה של מסלול הראייה עקב קטרקט מולד או גידול תוך עיני. אף שקיימת תפיסה עממית לפיה לילדים מותר לפזול עד גיל שנה, הכוונה אך ורק לפזילה לסירוגין עד גיל שישה שבועות.

פזילה קבועה מהווה גורם מחשיד לבעיית ראייה גם אצל ילוד בן יומו המחייבת בדיקה וטיפול. כדי למנוע נזק בלתי הפיך לראייה חשוב לאבחן מקרים אלו בשלב מוקדם ככל שניתן.

מהלך הבדיקה

הערכת הראייה אצל ילדים מתחילה בצפייה בהתנהלות הפעוט, מאחר שבזמן התפתחות מערכת הראייה, אין התינוק מסוגל לדבר ולתקשר את קשייו, אם קיימים. רצוי לשים לב האם התינוק מסתכל לכיוון האור ומתעניין בצעצועים או בסביבה. פעוטות שראייתם תקינה אינם אדישים לסביבתם ויביעו בה עניין.

אחד הדברים הראשונים שיבדוק הרופא הוא כיצד מגיב הילד לסגירת כל עין בנפרד. הרופא ישים מול הפעוט חפץ גדול ומעניין (למשל, בובה) תוך שהוא חוסם את צירי הראייה בשתי העיניים לסירוגין, כל פעם למשך כמה שניות.

אם הפעוט יגיב באופן שונה לחסימת אחת העיניים, בהשוואה לחסימת העין השניה (למשל, דרך בכי או ניסיון לזוז כדי לראות שוב את החפץ), הרי שניתן ללמוד מכך על הבדל אפשרי באיכות הראייה בין שתי העיניים.

אצל ילדים הסובלים מהפרעות עצביות המתבטאות בהתנהגות בלתי צפויה תיערך בדיקת 'ניסטגמוס אופטוקינטי'. ניסטגמוס היא תנועה לא רצונית מהירה של העיניים. סוגים שונים של ניסטגמוס עלולים להצביע על בעיות שונות. ניתן לגרום לתופעה זו באמצעות תוף שעליו מצוירים רצף של קווים שחורים ולבנים לסירוגין, שהרופא מסובב מול הנבדק.

במצב תקין, כאשר הילד מסתכל לעבר התוף ועוקב אחר תנועתו, בשלב מסוים תחול קפיצה של העין, ולאחריה שוב יחזור הילד לעקוב אחר תנועת התוף, וחוזר חלילה. אם תופעה זו לא מתקיימת, הדבר מכוון לבעיה במרכזי הראייה במוח.

כמו כן יבדוק הרופא את יכולת המיקוד של העין. בבדיקה זו נבדקות שלוש תכונות של תפקוד האישונים: התמקדות על חפץ, מעקב אחר תנועת החפץ ושמירה על היכולת לעקוב תוך כדי מצמוץ. הרופא יבדוק כל עין בנפרד תוך שהוא חוסם את העין השנייה.

אצל תינוקות ניתן לבדוק את חדות הראייה בדרך ממוחשבת, בעזרת מכשיר הנקרא Spatial Sweep VEP. בבדיקה זו יושב הילד מול מסך מחשב. במהלך עשרים שניות מוצגים על גבי המסך פסים שהולכים ונהיים דקים יותר. הרופא מצמיד אלקטרודות לראשו של הילד ואלו רושמות את מה שנקלט במוחו. מבחן זה בודק את כושר ההפרדה (היינו, הרזולוציה) אליה מסוגלת ראיית הילד להגיע.

אצל ילדים מבוגרים יותר שכבר מסוגלים לדבר ניתן לבדוק את הראייה בעזרת קובייה עליה מצוירות שש תמונות מוכרות. בהתחלה יראה הרופא את הקובייה לילד מקרוב וישאל אותו מה הוא רואה, על מנת להגדיר כיצד קורא הילד לכל תמונה ולברר מה הוא מכיר ויודע. לאחר מכן יתרחק הרופא עם הקובייה ויבדוק מה מסוגל הילד לראות ממרחק.

דרך נוספת לבדוק את חדות הראייה היא בעזרת לוח שדומה ללוח בו משתמשים בבדיקת ראייה למבוגרים, אלא שבמקום ספרות או אותיות ישתמש הרופא בלוחות שעליהן מופיעה האות האנגלית E, כאשר כל פעם הצד הפתוח של האות מופיע לכיוון אחר. על הילד לציין מהו הצד הפתוח. לוחות אלו נקראים Illiterate E charts. הרופא יבדוק את חדות הראייה לרחוק ולקרוב וכן את הראייה הדו עינית.

לצורך אבחון פזילה יאיר הרופא לעינו של הילד באמצעות פנס מיוחד ויבדוק היכן משתקף רפלקס האור המוחזר מעיניי הילד (בדיקה הנקראת Hirschberg Test). במצב תקין יהיה הרפלקס במרכז האישון. במידה שהרפלקס סוטה, ניתן למדוד את הסטייה כדי להגדיר את מידת הפזילה. כמו כן יאבחן הרופא אם הפזילה היא כלפי פנים או כלפי חוץ.

מבחן נוסף לאבחון פזילה הוא מבחן הכיסוי. הרופא ימקם חפץ מול עיניי הילד ויאפשר לו למקד את ראייתו עליו. לאחר מכן תכוסה כל פעם עין אחת, לסירוגין. מטרת המבחן היא לראות האם הראייה היא דו עינית. אם לאחר כיסוי עין אחת תחול תזוזה של העין השנייה, הדבר יעיד על הפרעה בראייה הדו עינית.

בנוסף לבדיקות אלו עשוי הרופא לסקור את עיניי הילד באמצעות מכשיר הנקרא מנורת סדק (Slit Lamp). בבדיקה זו יתבקש הילד להניח את סנטרו על משען בקדמת המכשיר. הרופא ישב מולו ויסקור ביסודיות את כל חלקי העין. על עין תיבדק בנפרד.

אזהרות והנחיות

הנחיות מדויקות ינתנו לנבדק לפני הבדיקה עצמה.

בדיקה זו אינה דורשת הכנה מיוחדת. בבדיקה של ילדים מומלץ להביא תצלומים של הילד מתקופות שונות (בעיקר צילומי פנים) מאחר שהדבר עשוי לעזור לאבחן האם יש בעיה חדשה או שמדובר במצב מתמשך.

במהלך הבדיקה עלול להיות צורך לטפטף טיפות להרחבת אישונים לתוך עיניי הילד. לרוב מדובר בשתי טיפות בכל עין, הניתנות בהפרש של 10 דקות. לאחר מתן הטיפות יש להמתין כחצי שעה עד שהאישונים מתרחבים במלואם. בעקבות טפטוף הטיפות עלול הילד לחוש צריבה קלה בעיניו ולסבול מטשטוש ראייה.

בזמן הבדיקה חשוב שההורה ישמור על שקט אך יעודד את הילד, גם אם הוא טועה, כדי להשיג שיתוף פעולה מרבי.

תוצאות הבדיקה

תוצאות הבדיקה ינתנו בסיום הבדיקה. אם תאובחן בעיה ידריך הרופא את הילד ואת הוריו לגבי אפשרויות הטיפול השונות המתאימות למצב. לעתים תידרשנה בדיקות נוספות על מנת לאבחן במדויק את הסיבה להפרעת הראייה.