ניתוח להחלפת מפרק הכתף - מידע רפואי

Shoulder Replacement Surgery (Shoulder Arthroplasty

עדכון אחרון 04.05.22

רופא מייעץ: ד"ר גבריאל מוזס

הקדמה

מתי יבוצע הליך זה ומה מטרתו?

הליך זה יבוצע אצל מטופל שפעולת מפרק הכתף שלו נפגמה או גורמת לו לכאב עז, וטיפול שמרני אינו מביא להקלה.

בכתף קיימים שלושה מפרקים אולם כאשר מדברים על מפרק הכתף הכוונה היא לחיבור בין עצם הזרוע לעצם השכם. ראש עצם הזרוע הוא כדורי וצמוד לבליטה בצורת שקע כדורי בצד עצם השכם ('גלנויד').

עצם הזרוע גדולה פי שלושה לערך מהגלנויד וכך מתאפשרת התנועה הנרחבת של הזרוע באמצעות מפרק זה לצדדים, למעלה, למטה ובצורה סיבובית. צורה זו גם גורמת לכך שמפרק זה אינו יציב במיוחד ועלול לגרום לבריחת הזרוע מהגלנויד, מצב הנקרא פריקת כתף.

סחוסים בין עצמות המפרק וסביב הכתף וכן קרומים וגידים העוטפים את מפרק הכתף מייצבים את המפרק ומקלים על תנועתו. בנוסף, שרירי הכתף החזקים מייצבים את המפרק ומונעים את פריקת הכתף.

הסחוס בין העצמות פועל כבולם זעזועים, סופג את הכוחות המופעלים על הכתף ומונע את חיכוך העצמות זו בזו. אם סחוס זה נפגע או נהרס, חיכוך העצמות זו בזו עלול לגרום לשחיקת העצמות ולכאב עז המגביל את התנועה. שחיקת סחוס היא תופעה שכיחה ביותר. מעריכים שכ- 80% מהאוכלוסייה תסבול משחיקה מסוימת בסחוס במפרק כלשהו בגוף עד גיל 65.

הסחוס עלול להיהרס כתוצאה מחבלה, דלקת מפרקים או תהליכי שחיקה הנובעים מתהליך ההזדקנות הטבעי. כמו כן, פריקות חוזרות ונשנות של הכתף, פעילות גופנית נמרצת, נפילות על הכתף ושבירת עצמות הכתף לרבות עצמות הבריח, השכם, הצלעות העליונות ועצם הזרוע עלולה לגרום לקריעת הסחוס.

הטיפול הראשוני בבעיה כולל טיפול באמצעות סטרואידים ותרופות לשיכוך כאב וכן טיפול פיזיותרפי. אם טיפולים אלו אינם מועילים והמטופל סובל מכאב עז או שתנועת הכתף שלו מוגבלת הוא יופנה בדרך כלל לניתוח להחלפת מפרק הכתף.

מפאת מורכבות המפרק, ניתוח להחלפת מפרק הכתף הוא הנדיר מבין ניתוחי החלפת המפרקים (פחות מ- 5% מכלל ניתוחי החלפת המפרק). עם זאת, מדובר בהליך יעיל בעל שיעורי הצלחה העולים על 90% בהקלת או בהעלמת הסימפטומים.

תאור ההליך

תאור ההליך

ניתוח להחלפת מפרק הכתף יבוצע תחת הרדמה כללית.

בהתאם לסוג הפגיעה יבצע המנתח חתך בקדמת הכתף או מאחוריה כדי לאפשר גישה אל המפרק. שרירי הכתף והזרוע יחתכו והעצמות תופרדנה זו מזו.

ההחלטה על כמה תותבים יש להשתיל תיקבע לפי חומרת מצב הסחוס והעצמות. אם רק הסחוס נפגע אך עצם הזרוע והגלנויד במצב תקין יתכן שתבוצע החלפה חלקית של המפרק. במקרה זה לא יוסר החלק הכדורי בראש עצם הזרוע וכיפת המתכת החלופית תורכב עליו. ייתכן כי אף הגלנויד לא יוסר.

במידה שקיימת פגיעה בגלנויד ישייף המנתח את עצם השכם על מנת להסיר את החלק הנגוע ויקדח בה חורים על מנת לקלוט את התותב. תותב הגלנויד עשוי מפלסטיק קשיח. ניתן להדביק אותו או להבריג אותו לעצם השכם.

אם קיימת פגיעה בעצם הזרוע יסיר המנתח את החלק הנגוע ויחליף אותו בתותב העשוי משילוב של מתכת ופוליאתילן. לפי היקף הפגיעה יחליט המנתח האם מספיק להבריג את הכיפה התותבת בראש עצם הזרוע או שיש צורך להחדיר למרכז עצם הזרוע רגלית מתכת לחיזוק התותב במקום.

כאשר קיימת פגיעה בגידי הכתף או בשרירי הכתף באופן המגביל את תנועת הכתף ייתכן כי יושתלו תותבי 'כתף הפוכה', היינו, התותב בגלנויד יהיה עשוי מפלסטיק ומתכת בצורת כדור ואילו ראש עצם הזרוע תהיה ישרה ולא כדורית. החלפת מבנה הכתף בצורה זו מאפשרת השגת טווח תנועה רחב יותר במפרק, בסיום תהליך השיקום.

בתום הניתוח יתפור המנתח את השרירים, הגידים והעור שנחתכו באמצעות תפרים מתכלים או תפרי ניילון ויקבע את הכתף בסד, על מנת למנוע תנועה.

במה כרוך?

הליך זה כרוך באשפוז במשך 4-7 ימים בבית החולים.

משך הפעולה הצפוי בחדר הניתוח הוא שעתיים עד שלוש שעות.

הרדמה, טשטוש ואלחוש

ניתוח להחלפת מפרק הכתף יבוצע תחת הרדמה כללית. לפני תחילת הניתוח יחובר המטופל לעירוי דרכו יזליף הרופא המרדים תרופת הרגעה על מנת להפחית את חרדתו.

הרדמה כללית משמעותה שהמטופל ישן שינה עמוקה, שריריו רפויים והוא אינו חש כלל את מהלך הניתוח. הרדמה מלאה מבוצעת על ידי רופא מומחה בהרדמה שמנטר את מצבו הגופני של המטופל במשך הניתוח כולו.

ההרדמה תבוצע באמצעות הזלפת חומר ההרדמה אל שקית העירוי של המטופל. כעבור פרק זמן קצר ביותר (עשרות שניות) יחווה המטופל

ערפול הכרה וישקע בשינה עמוקה. בסיום הניתוח ותפירת החתכים יפסיק הרופא המרדים את הזלפת חומרי ההרדמה, המטופל יתעורר ויועבר אל מחלקת ההתאוששות כדי לאפשר התעוררות איטית ובטוחה מהניתוח.

הנחיות ואזהרות

לפני הניתוח

מצב מפרק הכתף יאובחן על ידי אורתופד, בהתאם לבדיקת המקום ולתוצאותיהן של בדיקות דימות כגון צילום רנטגן, סריקת אולטרה סאונד ודימות בתהודה מגנטית (MRI).

בהתאם לגילו ולמצבו הרפואי ידרש המטופל לבצע בדיקות מתאימות טרם ביצוע ההליך לרבות בדיקות דם, אלקטרוליטים (לרבות סידן, מגנזיום וזרחן), תפקודי כבד, תפקודי קרישה, צילום חזה ואק"ג.

מטופלים שעברו ניתוחים קודמים, אושפזו בעבר, לוקים במחלות כרוניות, סובלים מאלרגיה או נוטלים תרופות מרשם או תוספי מזון יעדכנו על כך את הרופא המנתח ואת הרופא המרדים. מטופלים שסובלים ממחלות נוספות ידרשו לקבל ייעוץ מרופא מומחה בתחום טרם ההליך.

יש להפסיק את נטילתן של תרופות נוגדות קרישה (דוגמת אספירין או קומדין) שבוע לפני הליך זה. יש להתייעץ עם הרופא המטפל לגבי הצורך בנטילת תחליפים.

כדי לאפשר החלמה מהירה ובטוחה לאחר הניתוח יש להימנע מעישון במשך שבועיים לפחות לפני מועד הניתוח וכן במשך שבועיים לאחריו. אין להשתמש בתקופה זו בתחליפי עישון המכילים ניקוטין.

ביום הניתוח

יש להיות בצום מוחלט לרבות נוזלים 6 שעות לפני תחילת הניתוח.

טרם הניתוח יש להסיר שיניים תותבות, תכשיטים וביגוד אישי ולהמנע מלעיסת מסטיק או מעישון.

שערות באזור המיועד לניתוח (אם ישנן) יגולחו על ידי צוות בית החולים טרם הכניסה לחדר הניתוח.

לאחר הניתוח

לאחר סיום הניתוח ישהה המטופל כשעתיים במחלקת ההתאוששות על מנת לאפשר התעוררות איטית ובטוחה מהניתוח. מספר שעות לאחר הניתוח יסייע צוות המחלקה למטופל לרדת ממיטתו ולשבת בכורסה.

בהתאם לסוג הפעולה שתבוצע, ייתכן שבמקום הניתוח יהיו נקזים אשר ינקזו דם ונוזלים מאזור הניתוח.

התאוששות והחלמה מההליך

ההתאוששות מניתוח זה ארוכה יחסית וכוללת אשפוז במשך מספר ימים ולאחריו טיפול פיזיותרפי במשך כמה חודשים שמטרתו להרגיל את המטופל להשתמש במפרק החדש. טיפול פיזיותרפי חיוני בעיקר כאשר מדובר בהרכבת 'כתף הפוכה' שכן השימוש במפרק זה דורש אימון ותרגול של שרירים חדשים לצורך הנעת המפרק.

בדרך כלל ניתן לשוב לתפקוד שגרתי ולעבודה משרדית קלה תוך חודשיים וחצי עד שלושה חודשים ממועד הניתוח.

אין לבצע פעילות גופנית מאומצת.

המטופל יוזמן לביקורת אצל המנתח שבועיים לאחר ההליך. יש לפעול על פי הנחיות המנתח.

המטופל יהיה בקשר קבוע עם המנתח והפיזיותרפיסט במהלך החודשים לאחר הניתוח. הטיפול הפיזיותרפי מהווה חלק בלתי נפרד מהניתוח.

ללא אימון הגוף עלול המטופל להיכשל ביכולתו להשתמש במפרק החדש ולסבול מתנועתיות מוגבלת.

על מטופל שעבר ניתוח זה להיבדק על ידי רופא המשפחה שלו לפני כל טיפול שיניים ואף לעדכן את רופא השיניים כי עבר ניתוח להחלפת מפרק הכתף. זאת משום שחיידקים המצויים בפה עלולים להזיק למפרק התותב אם יחדרו למחזור הדם של המטופל. במרבית המקרים יומלץ על נטילת טיפול אנטיביוטי לפני כל טיפול שיניים, על מנת למזער את הסיכון ככל הניתן.

סיכונים וסיבוכים

סיכונים הכרוכים בהליך

זהו הליך ניתוחי פולשני ולכן עלול להיות כרוך בסיכונים ובסיבוכים לרבות פגיעה באיברים סמוכים, דימום וזיהום בכתף. סיבוכים נוספים כוללים היווצרות קרישי דם, דלקת בשרירי הכתף, החזה או הזרוע וכן הגבלה של מהלך מפרק הכתף. הסיבוכים התוך ניתוחים מתרחשים ב- 1-2% מהמקרים.

אם מהלך הכתף אינו מאפשר חזרה לתפקוד שגרתי תקין עלול להיות צורך בניתוח נוסף על מנת לעצב מחדש את המפרק או להשתיל תותבי 'כתף הפוכה' במטרה לאפשר תנועה חופשית יותר.

גם לאחר השתלת מפרק מלאכותי תיתכן פריקה של הכתף בעקבות חבלה או פעילות גופנית נמרצת. במקרה זה יידרש ניתוח חוזר על מנת להשיב את המפרק למקומו. במקרים חמורים עלול להיות צורך בהתקנת מפרק חדש.

סיכונים הכרוכים בהרדמה

סיכונים שעלולים להגרם בעקבות הרדמה כללית כוללים חסימה של נתיב האוויר כתוצאה מחנק, ירידה פתאומית בלחץ הדם והדופק וכן נזק לשיניים או למיתרי הקול עקב החדרת צינורות לקנה הנשימה. במקרים נדירים ביותר תיתכן תגובה אלרגית לחומרי ההרדמה.

סיבוכים

עליית חום מעל 38 מעלות צלזיוס מחייבת פניה דחופה לרופא המנתח, למוקד החירום או לחדר המיון.

בכל מקרה של דימום מתמשך או אדמומיות יש לפנות לרופא המטפל על מנת לשלול התפתחות זיהום.