ניתוח להחלפת עצם הארכובה באוזן - מידע רפואי

Stapedectomy (קוד בדיקה: 19.1)

עדכון אחרון 04.05.22

רופא מייעץ: ד"ר איתן יניב

הקדמה

מתי יבוצע הליך זה ומה מטרתו?

ניתוח להחלפת עצם הארכובה באוזן יבוצע על מנת להשיב או להגביר את השמיעה למטופלים הלוקים באוטוסקלרוזיס (Otosclerosis) וסובלים מליקויי שמיעה עקב מחלתם.

אוטוסקלרוזיס היא מחלה ניוונית תורשתית. התקדמות המחלה גורמת להתקשות הדרגתית של עצם הארכובה. העצם הקשה מקבעת את הארכובה ומצמצמת את יכולתה לרעוד. צמצום טווח הרעד של עצם הארכובה מונע מגלי הקול להגיע אל האוזן הפנימית והשמיעה נחלשת, לעתים עד כדי חירשות.

בשלבים הראשונים נעזרים המטופלים באמצעי הגברת שמע חיצוניים. בשלבים מתקדמים עלול המטופל לסבול מחירשות כמעט מוחלטת ואף מפגיעה חמורה בשיווי המשקל. במצבים אלו יומלץ ביצוע ניתוח זה לתיקון המצב.

ניתוחים להחלפת עצם הארכובה באוזן מבוצעים מאז שנות ה- 60 במאה החולפת. שיעור הצלחתם הוא כ- 90%.

תאור ההליך

תאור מפורט של ההליך הרפואי

ניתוח להחלפת עצם הארכובה יבוצע תחת הרדמה מלאה.

במהלך הניתוח יבצע הרופא חתך באוזן התיכונה דרכו יסיר את מרבית עצם הארכובה ויחליף אותה בשתל מלאכותי. כמו כן יבצע המנתח חור בשארית העצם ויחבר לחור זה ולעצם הסדן צינורית מתכת על מנת לאפשר תנועה חופשית בהתאם לרעידות הסדן. בדרך זו יושג שיפור ביכולת השמיעה.

במה כרוך?

הליך זה אורך שעה עד שעה וחצי ואינו כרוך באשפוז בבית החולים.

הרדמה, טשטוש ואלחוש

ניתוח להחלפת עצם הארכובה יבוצע תחת הרדמה כללית. לפני תחילת הניתוח יחובר המטופל לעירוי דרכו יזליף הרופא המרדים תרופת הרגעה על מנת להפחית את חרדתו של המטופל.

הרדמה מלאה משמעותה שהמטופל ישן שינה עמוקה, שריריו רפויים והוא אינו חש כלל את מהלך הניתוח. הרדמה מלאה מבוצעת על ידי רופא מומחה בהרדמה שמנטר את מצבו הגופני של המטופל במשך הניתוח כולו.

ההרדמה מבוצעת באמצעות הזלפת חומר ההרדמה אל שקית העירוי של המטופל. כעבור פרק זמן קצר ביותר (עשרות שניות) יחווה המטופל ערפול הכרה וישקע בשינה עמוקה. בסיום הניתוח יפסיק הרופא המרדים את הזלפת חומרי ההרדמה, המטופל יתעורר ויועבר אל מחלקת ההתאוששות כדי לאפשר התעוררות איטית ובטוחה מההליך.

הנחיות

הנחיות ואזהרות מיוחדות עבור הליך זה

לקראת הניתוח יש לבצע בדיקת שמיעה.

בהתאם לגילו ולמצבו הרפואי ידרש המטופל לבצע בדיקות מתאימות טרם ביצוע ההליך לרבות בדיקות דם ובדיקת תפקודי קרישה.

מטופלים שעברו ניתוחים קודמים, אושפזו בעבר, לוקים במחלות כרוניות, סובלים מאלרגיה או נוטלים תרופות מרשם או תוספי מזון יעדכנו על כך את הרופא המנתח ואת הרופא המרדים. מטופלים שסובלים ממחלות נוספות ידרשו לקבל ייעוץ מרופא מומחה בתחום טרם ההליך.

מטופלים הסובלים ממחלות נלוות לבעיה בגינה נדרש הניתוח נדרשים לייעוץ של רופא מומחה בתחום (דוגמת קרדיולוג או רופא פנימאי) טרם הבדיקה.

יש להפסיק את נטילתן של תרופות נוגדות קרישה (דוגמת קומדין או אספירין) שבוע לפני ביצוע הליך זה. יש להתייעץ עם הרופא המטפל ועם המנתח לגבי תחליפים.

ביום הניתוח

יש להיות בצום מוחלט לרבות נוזלים 6 שעות לפני תחילת ההליך.

טרם ההליך יש להסיר שיניים תותבות, תכשיטים וביגוד אישי ולהמנע מלעיסת מסטיק ומעישון.

לאחר הניתוח

לאחר סיום ההליך ישהה המטופל כשעתיים במחלקת ההתאוששות על מנת לאפשר התעוררות איטית ובטוחה. לאחר מכן ישוחרר המטופל מבית החולים.

התאוששות והחלמה מההליך

יש להימנע מפעולות שעלולות לגרום לחץ על אזור הראש.

אין להרטיב את האוזניים עד לקבלת אישור מהרופא.

כדי לאפשר החלמה מלאה, אין להתעטש או להשתעל דרך האף.

בדרך כלל ניתן לשוב לפעילות שגרתית תוך כעשרה ימים עד שבועיים ממועד הניתוח.

כשבועיים לאחר הניתוח יוזמן המטופל לביקורת אצל הרופא המנתח.

סיכונים וסיבוכים

סיכונים הכרוכים בהליך

ניתוח להחלפת עצם הארכובה הוא הליך פולשני ולכן עלול להיות כרוך בסיכונים ובסיבוכים לרבות דימום, זיהום ופגיעה בעצב הטעם הסמוך למיקום הארכובה. שכיחות הסיבוכים היא כ- 1-2%.

בכ- 8% מהמקרים לא נרשמת הצלחה והשמיעה אינה מתגברת באופן משמעותי. אצל 1-2% מהמטופלים עלול הניתוח אף להרע את איכות השמיעה, לגרום לשמיעת צלצולים בלתי פוסקים ואף להביא לחירשות מלאה.

סיכונים הכרוכים בהרדמה

סיכונים שעלולים להיגרם בעקבות הרדמה כללית כוללים חסימה של נתיב האוויר כתוצאה מחנק, ירידה פתאומית בלחץ הדם והדופק וכן נזק לשיניים או למיתרי הקול עקב החדרת צינורות לקנה הנשימה. במקרים נדירים ביותר תיתכן תגובה אלרגית לחומרי ההרדמה.

סיבוכים

עליית חום מעל 38 מעלות צלזיוס, התפתחות סימפטומים חדשים וכל החמרה פתאומית ומשמעותית במצבו של המטופל מחייבת פנייה דחופה לרופא המנתח, למוקד החירום או לחדר המיון.