יתרונות הרפואה המשלימה לנשים בגיל המעבר

עדכון אחרון 02.06.24

אבישג לבקוביץ, ראש תחום נטורופתיה והדר ארליך, מטפלת ברפואה סינית

מה הדרכים שבהן רפואה משלימה יכולה לסייע לנשים בגיל המעבר?

כל מי שמצויה בגיל המעבר וחשה את הסימנים שלו, יודעת היטב שגלי חום והזעה מרובה הם רק חלק קטן מהסיפור הגדול. 

 

למעשה, לא מעט נשים אינן מקשרות בין שלל התסמינים שהן חוות לבין ראשיתו של גיל המעבר. התוצאה: הן מתרוצצות בין רופאים שונים ואינן מקבלות את המענה שהן נזקקות לו. כך מסבירה אבישג לבקוביץ, דיאטנית קלינית ומטפלת בתזונה ובצמחי מרפא במכבי טבעי, ומפרטת מה מומלץ לעשות – וגם מה לא.

גיל המעבר: התסמינים העיקריים

לפני שנציג את התסמינים השונים של גיל המעבר, חשוב לדעת כי אותם סימפטומים ישתנו מאחת לשנייה - הן בחומרה שלהם והן בתדירות הופעתם.

 

הסימפטומים העיקריים והמוכרים ביותר כוללים:

אי סדירות במחזור החודשי, נדודי שינה, יובש בעור, יובש בנרתיק, גלי חום, עלייה במשקל, ירידה בצפיפות העצם, אי שליטה במתן שתן, דלקות בשלפוחית השתן, גפיים קרות, כאבי ראש, קושי בריכוז, ירידה בחשק המיני, נשירת שיער מוגברת, כיווץ בשרירי הרגליים ושינויים במצב הרוח.

להקל על הסימפטומים בעזרת טיפולים ושינויים באורח החיים

 

פעילות גופנית
זה לא סוד שפעילות גופנית מביאה לשיפור במצב הרוח, אך היא גם עוזרת להפחית את עוצמתם וחומרתם של גלי החום, מביאה לירידה ברמות השומנים והטריגליצרידים, משפרת את צפיפות העצם ואת זרימת הדם, וכמובן – מסייעת לשיפור מצב הרוח בזכות עלייה ברמות של הורמוני האנדורפין, שידועים בכך שהם משרים תחושה של רגיעה.

 

טכניקות הרפייה
טכניקות אלו כוללות תרגילי נשימות, טיפולי מגע, תרגול יוגה, דמיון מודרך, מדיטציה ועוד. לטכניקות ההרפפיה יש תפקיד משמעותי בהתמודדות עם תסמיני גיל המעבר כיוון שהן עשויות לסייע במידה רבה בכל הקשור להפחתת התדירות של גלי החום ועוצמתם. 

 

צמחי מרפא
צמחי מרפא שבהם משתמשים בטיפול בתסמונת גיל המעבר הם ברוב המקרים צמחי מרפא הורמונליים שמכילים אסטרוגנים צמחיים (פיטואסטרוגנים).

 

מים
לשתייה מרובה של 10-8 כוסות מים ביום יש חשיבות לפעילות התקינה של תאי הגוף. היא גם תמנע את ההתייבשות של העור ותשפר את פעילותה של מערכת העיכול.

שינויי תזונה

מומלץ לצרוך יותר מזונות שמקורם מהצומח: קטניות, דגנים מלאים וכמובן ירקות ופירות. כדאי לדעת כי אסטרוגנים צמחיים (פיטואסטרוגנים) שמהווים מרכיב בסוגי מזון שונים, כגון מוצרי סויה וזרעי פשתן, עוזרים לשמור על המאזן ההורמונלי.

 

לצד אלו, לחומצות שומן (למשל אומגה 3) יש חשיבות בכל הקשור לתקינותם של תאי הגוף ולשלמותם. חומצות השומן נחשבות "אבני בניין" של הורמוני המין והן משפרות הן את האיזון ההורמונלי והן את התפקוד של מערכת העצבים. הן מצויות בסוגי מזון כגון זרעי פשתן וכן בדגי ים כטונה, סרדינים, סלמון, הרינג (מטיאס), סול, פורל, מקרל, הליבוט ועוד.

 

גם סוגי מזון שיש בהם ויטמין E מקלים על גלי החום. כך למשל ירקות ירוקים עליים, שקדים, זרעים ואגוזים. ואם כבר הזכרנו את הוויטמין החשוב – נרות ויטמין E עשויים להביא להקלה בתסמיני יובש בנרתיק, וזאת בעיקר בקרב מי שלא יכולות לעבור טיפול הורמונלי.

 

המזונות שמומלץ להימנע מהם
מצד שני, מומלץ להימנע ממזון שמקורו בחי: בשר, חלב ומוצריו וביצים. כדאי לדעת כי בחלב יש כמויות ניכרות של זרחן – המביא לשיבוש ספיגת הסידן לעצמות. בנוסף, במזונות מן החי עשויים להימצא הורמונים מלאכותיים שעלולים להקצין את חוסר האיזון ההורמונלי בגוף.

 

סוגי מזון נוספים, שיכולים בהחלט לשבש את חוסר האיזון ההורמונלי והעצבי כוללים את אלו שבהם יש שומן רווי: מזון מעובד, בשר בקר, מרגרינה, שמנים מזוקקים, חמאה, פחמימות פשוטות (כגון קמח לבן, סוכר, עוגיות ועוגות), מזון תעשייתי, מזון משומר שבו יש חומרי טעם וריח וצבעי מאכל. בנוסף, מומלץ להפחית את צריכת המזונות שבהם כמות גבוהה של נתרן, הגורם לצבירת נוזלים וגם לעליית לחץ דם.

 

מעבר לכך, מומלץ להפחית בכמות הממריצים – בהם שוקולד, קפה ומשקאות קלים, מאחר שאלו עשויים ליצור גירוי של מערכת העצבים וגם להעצים את גלי החום. גם משקאות אלכוהוליים יגבירו את גלי החום.

לשנות עמדות: מפחד להתמודדות

דפנה ארליך, מטפלת ברפואה סינית וצמחי מרפא במכבי טבעי, היא גם חברה בוועד האגודה הישראלית לגיל המעבר. לדבריה, "הפרה-מנופאוזה שלי התחילה כמה שנים לאחר שנולדה הבת הצעירה שלי. חוויתי תסמינים שאף רופא לא מצא ביניהם מכנה משותף - אף אחד לא ידע לספק לי מענה והתשובות שקיבלתי ביטלו את מה שהרגשתי בפועל".

לדבריה, נשים רבות מקבלות תגובות דומות מרופאים, כמו גם מסביבתן הקרובה, והדבר נובע מחוסר מודעות לנושא. "יש עבודה רגשית ומנטלית, כאשר מטרתו של הטיפול היא שהמטופלת תצליח לגבש אופן פעולה אישי, ואף חזון לעתיד. כך לדוגמה, 'היכן אני רואה את עצמי בגיל 80?'. אבל מעבר לכך, בסיס הרעיון הוא לשנות את העמדות שלנו – מעמדה של פחדים מהעתיד ומהשינוי שמתקרב אל עמדה של קבלת כלים משמעותיים שיסייעו להתמודד עם מגוון התסמינים.

 

באמצעות העבודה במכבי טבעי אני מצליחה לפגוש נשים מסוגים שונים, והן מתארות את הקשיים שלהן בגיל המעבר. אני חשה תחושת שליחות משמעותית שמאפשרת לי לסייע לנשים החזקות הללו, כך שיוכלו להמשיך ולנהל חיים שגרתיים ושמחים".

 

* ההמלצות בכתבה זו אינן מהוות תחליף לייעוץ רפואי או מקצועי.

לאתר מכבי טבעי