קשת המזון שעוזרת לשמור על תזונה נכונה

עדכון אחרון 05.05.24

מיכל סוקמן, דיאטנית קלינית במכבי שירותי בריאות

תשכחו מפירמידת המזון, משרד הבריאות פיתח מודל תזונתי חדש בשם "קשת המזון" הכולל הנחיות תזונה חדשות שמתבססות על המטבח הים-תיכוני. המודל החדש מסביר לנו מה כדאי לאכול לאורך היום.

שמירה על אורח חיים בריא, משקל תקין ופעילות גופנית הם כלים עוצמתיים המאפשרים לנו להתמודד עם אתגרים בלתי צפויים. קשת המזון החדשה היא כלי ויזואלי שנועד לעזור לנו לקבל בחירות תזונתיות מתאימות. הוא מותאם לכל הגילים והמינים, בשלבי החיים השונים.

הפתרון: תזונה ים-תיכונית

התזונה הים-תיכונית מתבססת על בישול ביתי וצריכת מזון לא מעובד. כמו כן, היא כוללת המלצות לצריכה מוגברת של ירקות והעדפת דגים וחלבון מהצומח על פני בשר. בשנים האחרונות פורסמו מחקרים רבים שבדקו את התועלות הבריאותיות של התזונה הים-תיכונית, ונמצא כי יש לה קשר לירידה בסיכון למחלות לב וכלי דם, ירידה בשכיחות סוגים שונים של מחלת הסרטן, מחלות נוירו-דגנרטיביות וסוכרת, וכן להארכת תוחלת החיים. בנוסף, מחקר גדול מצא שהיצמדות לכללי התזונה הים-תיכונית עשויה להוביל להפחתה בתחלואה כרונית, ולפיכך לירידה בהוצאות הכלכליות על שירותי רפואה ושימור התוצר הלאומי.

איך עובד המודל של קשת המזון?

ככל שהמזון נמצא בחלקים החיצוניים יותר של הקשת, כך מומלץ להרבות באכילה ממנו. כך למשל החלק החיצוני של הקשת רחב יותר ומכיל ירקות, פירות ודגנים מלאים. השכבה הבאה כוללת שמנים טבעיים מהצומח, מוצרי חלב וקטניות. חלקו של הבשר והחלבון מן החי קטן משמעותית מהמודלים הקודמים. בשכבה האחרונה, הנמצאת למעשה מחוץ לקשת ומסומנת באדום, נמצאים המזונות שמומלץ להימנע מהם לחלוטין או לפחות לצמצם משמעותית את הצריכה שלהם.

 

    • ירקות, פירות ודגנים מלאים (בירוק): לגוון על בסיס יומיומי
    • שמן זית/ קנולה, טחינה, אגוזים, קטניות, חלב, מוצרי חלב או תחליפיו (בצהוב): לפחות פעם ביום
    • עוף, הודו, דגים וביצים (בכתום): לגוון על בסיס שבועי
    • בשר בקר (בוורוד): עד 300 גרם בשבוע
    • ממתקים, חטיפים, שתייה ממותקת ובשר מעובד (באדום): להפחית מאוד את הצריכה

מה עוד? כדאי לגדל עציצי תבלין

מומלץ לנסות לגדל מזון בבית, אפילו באדנית, בעציץ או בגינה, עשבי תיבול כגון פטרוזיליה, נענע, בזיליקום וכוסברה. כדאי לנסות להשתתף ביוזמות קהילתיות כמו גינה קהילתית לגידול ירקות.

תחליפי סוכר מזיקים לא פחות מסוכר

עוד בהמלצות מזכירים כי תחליפי הסוכר השונים אומנם תורמים פחות קלוריות מאשר סוכר, אך עלולים לפגוע באיזון התזונתי ובתגובת הגוף לטעם המתוק. מוצרים קנויים המכילים ממתיקים, כגון משקאות, מכילים לעיתים קרובות גם תוספות אחרות כמו חומרי שימור וחומרי טעם וריח. אלו מזונות אולטרה-מעובדים ויש להפחית בצריכתם ככל האפשר.

שילובי מזון

הקשת דוגלת בשילובי מזון נכונים. מזונות רבים מהצומח, כשאוכלים אותם בשילובים שונים, מספקים את רכיבי התזונה באופן אופטימלי. דוגמה טובה לכך היא שילוב של דגנים עם קטניות לקבלת חלבון מלא (למשל, אורז עם שעועית, חומוס עם חיטה, בורגול עם עדשים ועוד).

ועוד הרגל שאתם חייבים להיפטר ממנו

הנחיות התזונה החדשות ממליצות בחום להפחית בשתיית מיצי פירות. את הפירות והירקות עדיף ללעוס ולאכול ופחות מומלץ לשתות בשייק או במיץ פירות. כשצמאים רצוי לשתות פשוט מים, ואפשר גם מהברז.

 

לכל המידע באתר של משרד הבריאות