אלרגיה לחלב או רגישות ללקטוז?

עדכון אחרון 05.05.24

מיכל סוקמן, דיאטנית במכון סוכרת של מכבי שירותי בריאות

האחת גורמת לקשיי נשימה ובעיות עוריות ועלולה לסכן חיים. השנייה עשויה לגרום לכאבי בטן ושלשולים, אבל ממש לא מחייבת הימנעות מחלב ומוצריו. חשוב לעמוד על ההבדלים שבין אלרגיה לחלב ובין רגישות ללקטוז

המקרה הטרגי שבו בחורה בת 22 עם אלרגיה לחלב קיבלה בטעות קינוח חלבי במסעדה והוא הביא למותה, מלמד על רשלנות ואוזלת יד נוראית, וכמובן מדגיש עד כמה חשוב לעמוד על ההבדל בין רגישות ללקטוז ובין אלרגיה לחלב שעלולה להיות מסכנת חיים.

מהי רגישות ללקטוז?

לקטוז היא מולקולה של סוכר המורכבת משתי טבעות (דו-סוכר) של גלוקוז וגלקטוז. שתיהן מולקולות של פחמימה. הגוף שלנו יכול לספוג רק טבעות בודדות (חד-סוכרים), ולכן כשאוכלים לקטוז מופעל במערכת העיכול שלנו אנזים מיוחד בשם לקטאז שיודע לפרק את הלקטוז לשתי מולקולות הסוכר הבודדות וכך הסוכר נספג במחזור הדם שלנו.
הלקטוז הוא הסוכר של חלב האם. בחלב אם יש לקטוז וכן בחלב כל היונקים. הלקטוז חשוב להתפתחות התינוק ובמיוחד להתפתחות המוח. הוא חשוב בעיקר בשנים הראשונות של ההתפתחות. עם השנים ובעדות מסוימות או במצבים רפואיים מסוימים, הגוף מפחית את ייצור אנזים הלקטאז האחראי על פירוק הלקטוז בגוף לשתי מולקולות הסוכר.
בחוסר הלקטאז, הלקטוז נשאר כמו שהוא במערכת העיכול ולא נספג במחזור הדם ומי שנהנה ממנו הם חיידקים שנמצאים בעיקר במעי הגס. החיידקים מקבלים "בופה" חופשי וגדלים ומתרבים. פעילות יתר זו של החיידקים גורמת לכאבים, לנפיחות, לשלשולים ולכל התופעות שאנו משייכים לעודף לקטוז במערכת העיכול. יש להדגיש כי מדובר ברגישות ללקטוז, לא במחלה ולא בסיכון, אלא פשוט חוסר יכולת של הגוף להתמודד עם הלקטוז.

איך מתמודדים עם רגישות ללקטוז?

יש אפשרות להפחית משמעותית את צריכת הלקטוז או לחלופין ליטול בקביעות כדור המכיל את אנזים הלקטאז, בעיקר לפני ארוחות גדולות המכילות מוצרי חלב.
כמו כן, ניתן לבחור במזונות המתויגים מראש תחת הקטגוריה "דל לקטוז", מה שאומר שכבר בתהליך הייצור במפעל השתמשו באנזים שמפרק נכון את המולקולה והם עדיפים לשימוש לבעלי רגישות. לרוב, אנשים שרגישים ללקטוז יכולים לצרוך כמות קטנה מדי פעם ולא חייבים להימנע באופן גורף מלקטוז.

מהי אלרגיה לחלב?

אלרגיה לחלב היא משהו אחר לגמרי, כאן מדובר על חלבון החלב. החלבון הוא מולקולה המורכבת מחומצות אמינו. באלרגיה לחלב הגוף מזהה את חלבון החלב כגורם עוין ומפעיל את כל המערכת החיסונית בניסיון להשמידו. עוררות זו של מערכת החיסון יכולה להיות מסוכנת מאוד ולגרום לתופעות חריפות כמו חנק, התנפחות הלוע, פריחות ותופעות עוריות שונות.

מה שכיח יותר?

בעוד השכיחות של אלרגיה לחלב יחסית נמוכה באוכלוסייה, הרגישות ללקטוז היא גבוהה. כאמור, הרגישות ללקטוז היא תהליך טבעי הנגרם כתוצאה מאיבוד היכולת לייצר את אנזים הלקטאז במעיים. כל מחלת מעיים חריגה מורידה את פעילות הלקטאז בגוף, לעיתים באופן זמני ולפעמים באופן קבוע. באופן דומה גם האלרגיה לחלבון החלב לעיתים חולפת עם הגיל ולעיתים לא, אך חשוב מאוד לזכור שכל עוד יש עדות לאלרגיה, חובה להימנע לחלוטין מחלב ומוצריו.

איפה יש הכי הרבה לקטוז?

מזונות שמכילים פחות לקטוז הם מזונות שעברו תהליך אנזימתי. ככל שמוצר החלב מתגבן ומתגבש יש בו פחות לקטוז. למשל, בגבינה בולגרית, צפתית, חמאה, שמנת, גבינה צהובה וכדומה יש פחות לקטוז. הפעילות החיידקית שהגבינה עוברת מורידה ממנה את כמות הלקטוז.
בחלב ניגר יש הכי הרבה לקטוז, אחר כך הכמות יורדת בגבינה, ביוגורט, עד שנותרת שארית קטנה בגבינה צפתית וצהובה. בחמאה אין כמעט בכלל לקטוז. לכן ייתכן שמי שרגיש ללקטוז לא יכול לשתות חלב ניגר, אבל יכול לאכול גבינה צהובה.

סוג וכמות המזון

כמות לקטוז

3 כדורי גלידה

כ-18 גרם

כוס חלב 1% מועשר בסידן

15.7

משקה יוגורט נוזלי לילדים

כ-15 גרם

גביע יוגורט 3% שומן

10.6 גרם

גביע שמנת חמוצה 9%

9.6 גרם

100 גרם גבינת עזים 5% שומן

5 גרם

100 גרם גבינה צפתית

4.5 גרם

100 גרם גבינה לבנה 5% שומן

3.5 גרם

100 גרם קוטג' 5% שומן

כ-2.4 גרם

100 גרם גבינה צהובה קשה

כ-1 גרם

חלב דל לקטוז 2% שומן

0.9 גרם

50 גרם גבינה בולגרית מעודנת

0.6 גרם

כפית חמאה

0 גרם

סוג וכמות המזון

3 כדורי גלידה

כמות לקטוז

כ-18 גרם

סוג וכמות המזון

כוס חלב 1% מועשר בסידן

כמות לקטוז

15.7

סוג וכמות המזון

משקה יוגורט נוזלי לילדים

כמות לקטוז

כ-15 גרם

סוג וכמות המזון

גביע יוגורט 3% שומן

כמות לקטוז

10.6 גרם

סוג וכמות המזון

גביע שמנת חמוצה 9%

כמות לקטוז

9.6 גרם

סוג וכמות המזון

100 גרם גבינת עזים 5% שומן

כמות לקטוז

5 גרם

סוג וכמות המזון

100 גרם גבינה צפתית

כמות לקטוז

4.5 גרם

סוג וכמות המזון

100 גרם גבינה לבנה 5% שומן

כמות לקטוז

3.5 גרם

סוג וכמות המזון

100 גרם קוטג' 5% שומן

כמות לקטוז

כ-2.4 גרם

סוג וכמות המזון

100 גרם גבינה צהובה קשה

כמות לקטוז

כ-1 גרם

סוג וכמות המזון

חלב דל לקטוז 2% שומן

כמות לקטוז

0.9 גרם

סוג וכמות המזון

50 גרם גבינה בולגרית מעודנת

כמות לקטוז

0.6 גרם

סוג וכמות המזון

כפית חמאה

כמות לקטוז

0 גרם

*הערכים עשויים להשתנות בין היצרנים השונים.

 

היום מוצרי חלב רבים כגון חלב ושוקו עוברים פירוק של לקטוז והופכים למוצרים דלי לקטוז. תהליך זה הופך את המוצר למתקתק יותר ללא צורך בתוספת סוכר או ממתיק אחר, וכך אנו יכולים להרוויח פעמיים, גם פחות אי-נעימות בטנית וגם פחות סוכר. חשוב כמובן לקרוא את רכיבי המוצרים שאנו צורכים ובכל שאלה או ספק, לפנות לייעוץ אישי אצל דיאטנית קלינית.