תוספי תזונה לילדים: האם זה מומלץ ובאילו מקרים?

עדכון אחרון 05.05.24

אולגה מרקס, רוקחת ואחראית ניהול סיכונים ורגולציה במכבי, ונריה לברן, דיאטנית תינוקות וילדים ורכזת תחום תזונת ילדים במכבי

בתקופה של מחלות חורף, הדבר הכי חשוב לנו הוא שהילדים יהיו בריאים, יאכלו מאוזן ושלא יחסרו להם ויטמינים חשובים. כולנו גדלנו על ההבטחות שוויטמין C ימנע צינון, גזר ישפר את הראייה וברזל יעשה אותנו חזקים כמו פופאי. אבל איך יודעים מה באמת חסר ובאילו מקרים כדאי לתת תוספי תזונה? נעשה לכם סדר בכל הנוגע לתוספי תזונה לילדים

מהם תוספי תזונה ומתי הם מתאימים לילדים?

תוספי תזונה הם ויטמינים, מינרלים, חומצות אמינו, צמחים או מזונות אחרים שמשרד הבריאות אישר ככאלו. כיום אין המלצה גורפת להעשיר את תזונת הילדים על ידי תוספים תזונתיים.
עם זאת, במצבים שבהם עולה החשש שילדיכם לא מקבלים את כל רכיבי התזונה ההכרחיים להתפתחותם, יומלץ שימוש בתוספי תזונה למניעת חסרים תזונתיים. חשוב לדעת שגם כשמחליטים שתוסף הוא נחוץ, בדרך כלל זה לתקופה זמנית.

איך יודעים אם התזונה של הילדים מאוזנת ואם חסר להם משהו?

המשימה הראשונה שלנו היא לבחון איך לשפר את התזונה דרך המזון. מרבית המחקרים הקליניים הראו שתוספת עודפת של ויטמינים ומינרלים לא הועילה במניעה ראשונית או שניונית של מחלות שאינן קשורות לחסרים תזונתיים, ואילו דיאטה מאוזנת נמצאה כיעילה ביותר הן בפן המניעתי והן בפן הטיפולי. לכן נעדיף תמיד לספק את כל מרכיבי התזונה החיוניים דרך האוכל, היות שהם נספגים טוב יותר וללא תופעות לוואי (חשוב לדעת שלעיתים נטילת תוספים, ללא בירור, עלולה לגרום לתופעות לוואי העשויות להיות מזיקות).

עם זאת, קיימים מצבים שבהם הילדים שלנו נמצאים בסיכון ותוספי תזונה חיוניים להם מאוד. כשאנו באים להחליט אם לתת לילד/ה תוסף תזונה מסוים יש לוודא שאנחנו בוחרים בתוסף המתאים ביותר. את ההמלצה לכך ייתנו לרוב אנשי מקצוע כמו רופא/ה, רוקח/ת או דיאטן/ית לאחר בירור מקיף. לצוות המטפל יש כלי אבחון, כמו תשאול ההורה לגבי הסיבה שלשמה הוא מעוניין לתת תוסף לילד, בירור הרגלי התזונה של הילד וחישוב מדויק של ויטמינים ומינרלים בתפריט היומי של הילד, הרגלי השינה והפעילות הגופנית בבית או מחוצה לו.

נוסף על השיחה, חשוב מאוד לערוך סקירה של בדיקות המעבדה האחרונות, שבהן ניתן לראות אם ישנם חסרים, משום שבדיקות מעבדה לא תמיד ניתן לראות חסרים תזונתיים. לדוגמה, סידן בבדיקות דם יהיה בטווח התקין גם כשבפועל יש חסר בסידן. את החסר נוכל לדעת על ידי חישוב צריכת הסידן במזון או על ידי בדיקת צפיפות עצם.

איך לתת ויטמינים?

לאחר שקלול כל המידע, נדע אם יש צורך בוויטמין ספציפי או בכמה ויטמינים שונים. ההמלצה לסוג התוסף תביא בחשבון גם את הגיל. בילדים מתחת לגיל 3 קיימת סכנה של חנק, ולכן מומלץ לתת ויטמינים בטיפות או בסירופ ולא ויטמינים לעיסים.

באילו מקרים מומלץ לתת תוספי תזונה לילדים?

ילדים שצורכים תזונה מאוזנת, עושים פעילות גופנית ואין להם מחלות רקע מיוחדות, אינם זקוקים לתוספי תזונה באופן גורף ושגרתי.
במצבים הבאים עלולים להיווצר אצל ילדים חסרים תזונתיים ולכן יש לשקול לתת תוסף תזונה:

  1. מחלות כרוניות (מחלות מעי דלקתיות, צליאק, סיסטיק פיברוזיס)
  2. השמנה
  3. ילדים עם בררנות אכילה
  4. הפרעות אכילה
  5. ילדים עם אלרגיה למזון
  6. ילדים העוסקים בספורט אתגרי
  7. צמחונות או טבעונות שאינה מאוזנת
  8. טיפול תרפויטי ( לדוגמה, חסר בוויטמין B12)
  9. תינוקות מתחת לגיל שנה (ויטמין D וברזל)
  10. חסרים הנראים בבדיקות מעבדה, כגון חסר ברזל

אם הומלץ לכם על מתן תוספי תזונה, חשוב לזכור שזו לא המטרה אלא רק האמצעי, ולכן יש לשאוף להגיע למצב שבו לא יהיה צורך עוד במתן תוסף ונצליח, לאחר מילוי המאגרים, להעניק לילד/ה את כל הרכיבים דרך תזונה בריאה. לאחר תקופה של נטילת התוסף, מומלץ לבצע לילד/ה בדיקות דם חוזרות כדי לבחון אם חל שיפור בערכי החסרים התזונתיים. מובן שלפני הבדיקה אין לתת תוספי תזונה למשך שבוע כדי שהבדיקה תצא מהימנה.

כמה ויטמין C אנחנו צריכים ומתי חשוב לתת אותו כתוסף תזונה?

ויטמין C הוא ויטמין מסיס במים הנמצא באופן טבעי בעיקר בפירות וירקות, הוא בעל תכונות אנטי-דלקתיות, משפיע על מערכת החיסון ונוגד חמצון.

ויטמין C לילדים - הקצובה היומית המומלצת

גיל

בנים

בנות

בהיריון

בהנקה

0-6 חודשים

40 מ"ג

40 מ"ג

7-12 חודשים

50 מ"ג

50 מ"ג

1-3 שנים

15 מ"ג

15 מ"ג

4-8 שנים

25 מ"ג

25 מ"ג

9-13 שנים

45 מ"ג

45 מ"ג

14-18 שנים

75 מ"ג

65 מ"ג

80 מ"ג

115 מ"ג

גיל

0-6 חודשים

בנים

40 מ"ג

בנות

40 מ"ג

בהיריון

בהנקה

גיל

7-12 חודשים

בנים

50 מ"ג

בנות

50 מ"ג

בהיריון

בהנקה

גיל

1-3 שנים

בנים

15 מ"ג

בנות

15 מ"ג

בהיריון

בהנקה

גיל

4-8 שנים

בנים

25 מ"ג

בנות

25 מ"ג

בהיריון

בהנקה

גיל

9-13 שנים

בנים

45 מ"ג

בנות

45 מ"ג

בהיריון

בהנקה

גיל

14-18 שנים

בנים

75 מ"ג

בנות

65 מ"ג

בהיריון

80 מ"ג

בהנקה

115 מ"ג

קל מאוד להגיע לקצובה זו דרך מזון, לדוגמה אם ילד בן 6 יאכל תפוז בינוני הוא יקבל 70 מ"ג ויטמין C, ובפלפל אדום יש 95 מ"ג ויטמין C בממוצע. לאור הנתונים האלה ניכר שאין צורך לתת תוסף של ויטמין C וניתן בקלות להגיע לצריכה המומלצת דרך תזונה. למי כן נמליץ תוסף של ויטמין זה? לילדים בררנים מאוד שאינם צורכים פירות וירקות כלל, כמובן לפי אנמנזה תזונתית.

ממתק או ויטמין?

ויטמינים לילדים מגיעים בדרך כלל בצורה של ממתק (למשל דובי ג'לי). הם אומנם נוחים יותר לשימוש, אך יש בהם בעייתיות בשל החיבור השגוי בין ממתקים לתזונה בריאה, והעידוד לאכול ממתק במקום פירות וירקות. איך פותרים את זה? על ידי הצגת הוויטמין או התוסף לילד כתרופה ולא כממתק.

לסיכום, חשוב לזכור שרוב הילדים אינם צריכים לקבל תוסף ותמיד יש עדיפות לקבל את הוויטמינים והמינרלים הללו דרך פירות וירקות. כמו כן, חשוב מאוד להרחיק את התוספים מהישג ידם של ילדים.

 

לתשומת לבכם, מאמר זה אינו תחליף להתייעצות רפואית. במקרה שאתם שוקלים לתת תוסף תזונתי לילדכם, חשוב מאוד להתייעץ הגורם הרפואי הרלוונטי.