הזדקנות בריאה
"הזדקנות בריאה" - פיתוח היכולת התפקודית המאפשרת רווחה בגיל מבוגר, ושמירה עליה. לתזונה מותאמת יש חשיבות רבה בתמיכה בתהליך זה.
המחקר והידע הקליני המצטבר מוכיח לנו את מה שכנראה ידענו כבר מזמן, אנחנו לא אותו הדבר. אין אדם אחד דומה בהכרח לאדם אחר, גבר אינו דומה לאישה, צעיר אינו דומה למבוגר. אנחנו שונים זה מזה ואנחנו משתנים בעצמנו עם הזמן, הניסיון והשינוי באורח החיים. התזונה שלנו והצרכים שלנו גם הם אינם קבועים. מה שאכל בחור בן 18 כבר אינו מתאים לו כמבוגר בן 70, הן מבחינת סוג האוכל והן מבחינת הכמות.
הגוף המבוגר זקוק להרכב מזון שהוא לרוב קל לעיכול, בכמות קטנה יותר, אך דחוס מבחינה קלורית ואיכותי יותר מבחינת מקורות המזון. הגוף המבוגר רגיש יותר למזון לא טרי ומסתגל פחות לשינויים בהרכב התפריט, גם אם שינויים אלו טובים לכאורה.
בבואנו לקבוע מהי התזונה הטובה ביותר לגבר או לאישה המבוגרים, עלינו להבין את הצרכים שלהם ולבצע את השינויים בזהירות, ומתוך הקשבה מלאה לגוף.
הספרות המקצועית מגדירה זקנים כבני 65 ומעלה. זאת על אף שהיום השיפור באיכות החיים ובתוחלת החיים מאפשר לזקנים רבים להמשיך להיות פעילים בכל מעגלי החיים, העבודה, המשפחה, החברים וכדומה, בלי שינוי תפקודי נראה לעין.
ארגון הבריאות העולמי (WHO) מכנה תהליך זה "הזדקנות בריאה" - פיתוח היכולת התפקודית המאפשרת רווחה בגיל מבוגר, ושמירה עליה. לתזונה מותאמת יש חשיבות רבה בתמיכה בתהליך זה.
בגיל השלישי חלה ירידה טבעית בצרכים האנרגטיים של הגוף. לרוב, עד גיל 70 מתקיים מאזן אנרגיה חיובי שיכול להיות מלווה בעלייה במשקל. לאחר גיל 70 לרוב מתחיל להתהוות מאזן אנרגיה שלילי המלווה בירידה במסת הגוף (איבוד שריר בעיקר) וירידה במשקל. ירידת משקל לא רצויה ולא מבוקרת עלולה להיות מלווה בעלייה בתחלואה, ואף בתמותה.
משרד הבריאות בדק בסקר מצב בריאות התזונה (מב"ת) בגיל הזהב שנערך ב-2014-2015 ובחן את מצב התזונה והבריאות בקרב בני 65 ומעלה בישראל. 20% מהמשתתפים דיווחו על ירידה לא רצונית במשקל בחצי השנה האחרונה, בעיות לעיסה ועצירות. לפחות 50% מהמשתתפים אינם ממלאים את צורכיהם התזונתיים מבחינת ויטמינים ומינרלים.
המשך: הצורך בשינוי תזונתי