לאחר לידה נרתיקית, ייתכנו קרעים חיצונים ו/או פנימיים בפרינאום (האזור בין פי הטבעת לנרתיק), כמו כן ייתכן חתך יזום בפתח הנרתיק (חתך החיץ). קרעים קטנים יחלימו מאליהם ולא יצריכו תפרים, ואילו קרעים גדולים יותר יצריכו תיקון. כחלק מתהליך ההחלמה אזור הקרע או החתך עובר תהליך של הצטלקות, ולאחר כמה שבועות הנפיחות והכאבים יחלפו.
בנוסף, נשים מיניקות נמצאות במצב של רמות אסטרוגן נמוכות, הגורמות לרירית הנרתיק להיות דקה יותר ובעקבות זאת ליובש ואף לכאב בקיום יחסי מין. הכאבים יכולים להיות מקומיים בפרינאום במגע (יד, לבוש, כיסא, תנועה ועוד) או בזמן קיום יחסי מין עם או ללא חדירה לנרתיק. מצב זה נקרא כאבי עריה (פות) או בלועזית וולוודיניה. המונח הרפואי המתייחס לכאבים ביחסי מין הוא דיספרוניה. אם הכאבים אינם חולפים, הם עלולים להשפיע רגשית ותפקודית על חזרה לפעילות גופנית, יחסי מין ועוד.
ניתן להקל את הכאבים במספר דרכים:
- להימנע ממגע המעורר כאב - ללבוש בגד שאינו צמוד, לשבת על כרית, להיניק בשכיבה על הצד.
- להשתמש בחומר סיכה לקראת מגע מיני – ג'ל על בסיס מים או שמן שקדים / קוקוס / חמאת שיאה וכדומה.
- לעסות את הצלקת - אם הצלקת סגורה, אינה מדממת, ועברת בדיקה רפואית, תוכלי לבצע עיסוי מקומי.
הנחיות לעיסוי עצמי:
- לשטוף ידיים, לשים חומר מסכך על האגודל ובפתח הנרתיק. מומלץ להשתמש בשמן טבעי, כמו שמן שקדים או אחר.
- לשבת על אסלה או על קצה של כיסא, ולהתחיל עם עיסוי עדין חיצוני מסביב לצלקת בתנועות סיבוביות. ללמוד "להכיר" את הצלקת, המיקום שלה, המרקם, הגודל והרגישות. ניתן להרגיש את הצלקת גם בתוך הנרתיק.
- כשהאגודל נמצא כ-2-4 ס"מ בנרתיק, ניתן לכווץ את שרירי רצפת האגן למשך 5 שניות, להרפות ולהפעיל לחץ על אזור הצלקת למשך 30-60 שניות. זה יגרום לתחושת מתיחה ואי-נוחות באזור.
- לחזור על הפעולה בכל היקף החלק התחתון של פתח הנרתיק, בצורת U.
- לחזור על הפעולה למשך 5 דקות מדי יום.
במקרה שהכאב או אי-הנוחות ממשיכים ויש צורך בטיפול נוסף והדרכה אישית, ניתן לפנות לפיזיותרפיסט/ית לרצפת האגן, ללא צורך בהפניה.
לאיתור פיזיותרפיסטית לרצפת האגן