שיחה בגובה העיניים: כך תדברו עם המתבגרים על אמצעי מניעה

עדכון אחרון 29.08.24

ד"ר יעקב סגל, מנהל תחום רפואת נשים במכבי

טוב לדעת

32% מבני ובנות הנוער בישראל מדווחים שקיימו יחסי מין מלאים עד סוף כיתה י"ב
מומלץ להתחיל לדבר עם המתבגרים על אמצעי מניעה בסביבות כיתה ז' או ח'
כדאי לשלב גלולות או מדבקות למניעת הריון יחד עם קונדום כדי להפחית את הסיכון להריון ולמחלות מין

יש לכם מתבגרים בבית? זה הזמן לקחת אותם לשיחה אינטימית על אמצעי מניעה. איך מתחילים? מתי מדברים? ובעיקר – מה לא מומלץ לעשות?

לפני הכל, בואו נדבר במספרים: בשנת 2023 נערך סקר של "מידע אמין על מין – המרכז הישראלי לחינוך מיני", בקרב בני ובנות נוער. על פי הממצאים, 32% מהנשאלים סיפרו כי קיימו יחסי מין מלאים עד סוף כיתה י"ב. אם יש לכם בבית נער או נערה בגיל ההתבגרות, הנתון הזה בהחלט מעורר מחשבה. הרי רק לפני זמן קצר הם צעדו את הצעד הראשון שלהם, והנה עכשיו כבר הגיע הזמן ל"שיחה".

השיחה הזאת כבר מזמן לא עוסקת בפרפרים, דבורים או פרחים. אנחנו נמצאים היום בעידן התכל'ס. אבל גם בעידן התכל'ס צריך לדעת כיצד ומתי לדבר איתם על אמצעי מניעה, כי העובדה שהם מקיימים יחסי מין לא אומרת שהם מודעים ליתרונות ולחסרונות של אמצעי המניעה השונים.

מתי באמת מתחיל גיל ההתבגרות?

התשובה הקצרה: תלוי.
התשובה הארוכה: אין הגדרה ברורה וחד-משמעית מתי מתחיל ונגמר גיל ההתבגרות. עם זאת, הטווח של גיל 18-12הוא טווח מקובל. בתוך טווח זה יש מספר טווחי משנה: גיל 13-10 (טרום התבגרות), גיל 16-13 (התבגרות), גיל 18-16 (התבגרות מאוחרת).
אבל שאלת השאלות היא כמובן - מתי תדעו שהנער או הנערה שלכם חשים שהמיניות נעשית דומיננטית? בין הסימנים לכך יכולים להיות דלתות נעולות ושהייה מרובה בחדר, לבוש חושפני יותר ועוד. מאחר שאין מי שמכיר טוב יותר את הילדים שלכם מאשר אתם עצמכם – אם תהיו קשובים, תוכלו להבחין בכך.

באיזה שלב מומלץ לדבר על אמצעי מניעה?

כלל האצבע אומר שהשיחה על אמצעי המניעה צריכה להגיע קצת לפני שנדרש השימוש בהם. מאחר שזה נשמע כמו עניין די קשה לזיהוי, הדבר הטוב ביותר הוא להתחיל באזור כיתה ז' או ח', בערך בזמן שבו גם מועברים בבית הספר שיעורים לחינוך מיני. כדאי לדעת שכיום שיעורי חינוך מיני מועברים לכל התלמידים בכל מערכות החינוך.

"השיחה": עשו ואל תעשו

    • דברו: העצה הזאת נראית מובנת מאליה, אך לא תמיד כולנו ששים לפתוח בשיחה הזאת. אנחנו חוששים להרתיע, חוששים מתגובה רגזנית, חוששים לדעת דברים שאולי לא היינו רוצים לדעת, או פשוט נבוכים. כן, הורים יכולים להיות נבוכים משיחה על מין לא פחות מהמתבגרים והמתבגרות שלהם. אז קודם כל, היכנסו להלך רוח של דיבור.
    • דברו בשניים: עברתם את המכשול הראשון? חשוב שהשיחה אכן תהיה דו-שיח ולא חד-שיח. אתם הרי רק צד אחד במשוואה, ולא פחות משאתם רוצים להשמיע – אתם בהחלט רוצים גם לשמוע. תתפלאו עד כמה הקשבה פעילה מצדכם עשויה לחולל פלאים ולהציף נושאים שבכלל לא תכננתם לדבר עליהם.
    • דברו בלי לעשות עניין: נכון, השיחה הזאת חשובה, אבל אל תהפכו אותה לטקס רציני מדי שדורש הכנות מיוחדות ועלול לגרום ללחץ מיותר. תוכלו למשל להתחיל אותה בזמן פעילות מהנה כמו נסיעה ברכב לטיול, הליכה משותפת בפארק או אפילו כתגובה לסצנות רומנטיות שנראות על המסך בזמן שאתם צופים יחד בסדרה אהובה. בקיצור, תקלילו את ההתחלה, הרצינות תגיע בהמשך.
    • דברו בלי לשפוט: אף אחד לא אוהב ששופטים אותו, במיוחד לא בני ובנות נוער. קחו בחשבון שאם במהלך השיחה תגלו משהו שאתם לא ממש אוהבים לשמוע ותביעו שיפוטיות, אתם עלולים לאבד את הקהל שלכם. הם ייאטמו, יינעלו וייסוגו לאחור. אז תביעו רצון אמיתי להקשיב בגובה העיניים, בלי לשפוט ותוך כבוד הדדי מלא.
    • דברו בלי להפחיד: תחשבו על התקופה שבה אתם הייתם צעירים. האם הגבתם היטב להפחדות בנושא מין? כעת הביטו בבן או בבת שלכם וזכרו ששום דבר טוב לא יוצא מהפחדות. אפשר בהחלט לדבר על הריון לא רצוי או על מחלות מין בלי להפוך אותם לקטסטרופה.
    • דברו – וגם עשו: אם יש לכם יסוד סביר להניח שהנער או הנערה שלכם בדרך לקיים יחסי מין בגיל צעיר, כדאי לומר משפט בסגנון: "לדעתי זה מוקדם מדי והייתי רוצה שתחכה/י, אבל חשוב לי שבכל מקרה תהיה/תהיי על הצד הבטוח", ואז להציע להם דרכים להשיג אמצעי מניעה – אם זה ברכישת קונדומים ואם זה בביקור משותף אצל הרופא לצורך מרשם לגלולות.

אמצעי המניעה המתאימים ביותר לגיל ההתבגרות

לפני שנפרט אילו אמצעי מניעה מתאימים לגיל ההתבגרות, חשוב להעביר למתבגרים שלכם את העובדה שמרבית אמצעי המניעה אינם מגינים מפני הדבקה במחלות מין.

קונדומים

יתרונות: היתרון הגדול של הקונדום הוא מניעת הריון ומחלות מין כאחד. הקונדום זול יחסית והוא אינו דורש מרשם מהרופא. הוא יעיל ב-98%, כל עוד נעשה בו שימוש נכון.

 

חסרונות: כל עוד השימוש בקונדום נכון, אתם על הצד הבטוח. אבל קונדום עלול להיות "מולבש" לא נכון, ליפול או להיקרע.

גלולות משולבות למניעת הריון לאישה

יתרונות: הגלולה אינה מפריעה בזמן קיום יחסי מין. נטילת גלולות לרוב מסדירה את המחזור החודשי, והדימום בדרך כלל קל ומלווה בפחות כאב. הגלולה מפחיתה את הסיכון ללקות בסרטן שחלות, הרחם והמעי הגס. הן עשויות להפחית את התסמינים האופייניים לתסמונת קדם-וסתית (PMS).

 

חסרונות: הגלולות אינן מגינות מפני הדבקה במחלות המועברות בזמן מגע מיני. כשמתחילים לקחת את הגלולה יכולות להופיע תופעות לוואי כמו כאב ראש, בחילה, רגישות בשדיים ושינויים במצב הרוח. חסרונות נוספים הם עלייה בלחץ הדם, וסיכוי לדימום בין וסתות, בעיקר בחודשים הראשונים לשימוש. בנוסף, נמצא קשר בין נטילת גלולות ובין סיכון מוגבר ללקות במצבים רפואיים כגון היווצרות קרישי דם (טרומבוזיס) וסרטן שד.

מדבקה למניעת הריון לנשים

יתרונות: כשנעשה בה שימוש נכון, יעילות המדבקה גבוהה מ-99%. בנוסף, השימוש בה פשוט ונוח ולא מפריע לקיום יחסי מין, אין צורך לחשוב על המדבקה בכל יום ולזכור להשתמש בה. יש להחליף אותה רק פעם בשבוע. המדבקה עשויה להקל את התסמינים האופייניים לתסמונת הקדם-וסתית (PMS).

 

חסרונות: ניתן להבחין היטב במדבקה (זה בעייתי בעיקר בגיל צעיר, שבו המבוכה רבה יותר). בנוסף, היא עלולה לגרום לגירוי, לגרד או לכאב מקומי. המדבקה אינה מגינה מפני הדבקה במחלות המועברות במגע מיני. למטרה זו יש צורך להשתמש בקונדום.

אמצעי מניעה נוספים, שפחות מתאימים לגיל ההתבגרות

    • התקן תוך-רחמי - ההתקן הוא אמצעי המניעה המומלץ ביותר על ידי החברה לאמצעי מניעה. ניתן להתקינו בכל גיל לאחר הכנה מתאימה. דיאפרגמה
    • כובעון
    • זריקות
    • שתלים

 

כדאי לדעת שגלולת "היום שאחרי" נחשבת לאמצעי מניעה במקרה חירום בלבד. ניתן לקחת פוסטינור עד 72 שעות לאחר המגע המיני או גלולת ELLA עד 120 שעות לאחר המגע המיני. יעילותן עולה ככל שהן נלקחות סמוך למועד קיום יחסי המין. חשוב להסביר למתבגרת (וגם למתבגר) שגלולת "היום שאחרי" היא לא אמצעי מניעה קבוע.

 

כך או אחרת, כיום ההמלצה היא לשלב גלולות או מדבקות למניעת הריון יחד עם קונדום, כדי להפחית למינימום את הסיכון להריון ולמחלות מין.