סרטן שד - חשיבות התזונה כמניעה, במהלך טיפולים ובהחלמה

עדכון אחרון 07.10.24

דניאל זכריה, דיאטנית אונקולוגית במכבי

על קצה המזלג

תזונה ים-תיכונית מומלצת למניעה, טיפול והחלמה מסרטן שד
סיבים תזונתיים, במיוחד מדגנים, נמצאו כבעלי תרומה משמעותית להגנה מפני סרטן
שמירה על משקל גוף תקין עוזרת למנוע את חזרת הגידול ומשפרת את איכות החיים לאחר הטיפולים

סרטן שד הוא סוג הסרטן הנפוץ ביותר בקרב נשים בארץ ובעולם. בשנים האחרונות מספר המחלימות עלה בזכות אבחון מוקדם והתקדמות הטיפולים השונים במחלה. למרות שהגנטיקה היא אחד הגורמים המשפיעים על הסיכון לחלות במחלה, מומחים מעריכים שרוב מקרי סרטן השד מיוחסים לגורמים סביבתיים הכוללים השמנה, שתיית אלכוהול וחוסר פעילות גופנית.

התזונה המומלצת: תזונה ים-תיכונית

התזונה היא גורם חשוב במניעת סרטן שד, בזמן הטיפול בו ובתקופת ההחלמה ממנו. התזונה הנחקרת ביותר היום והיא המומלצת למניעה, טיפול והחלמה היא תזונה ים-תיכונית, המתבססת בעיקר על מזון טרי, מקומי וממקור צמחי, והימנעות ככל האפשר ממזון מעובד. כוחה אינו מתבסס על רכיב אחד אלא על תפריט המורכב מכמה קבוצות מזון - צריכה יומית של ירקות ופירות, דגנים מלאים, קטניות, אגוזים וזרעים, שמן זית, טחינה ואבוקדו, וצריכה שבועית של מוצרי חלב (רצוי דלים בשומן), ביצים, דגים, עוף והודו. מנגד, מומלץ להמעיט באכילת בשר אדום, ממתקים, חטיפים, מזון מעובד ושתייה מתוקה.

ההמלצות התזונתיות למניעה, במהלך טיפולים ובהחלמה תואמות את דפוס התזונה הים-תיכונית ומדגישות את חשיבותו.

המלצות במהלך טיפולים

    • שמירה על משקל תקין - עלייה במשקל היא תופעה נפוצה בזמן טיפולים. מומלץ לשמור על משקל תקין לאורך כל התהליך. ניתן להיעזר בליווי תזונתי של גורם מוסמך למניעת עלייה במשקל ואימוץ דפוסי תזונה בריאים.
    • פעילות גופנית - מומלץ להקפיד על פעילות גופנית בהתאם ליכולת האישית. נמצא שפעילות גופנית יכולה להפחית את מידת העייפות המתלווה לטיפולים וכן לתרום לשמירה על משקל גוף ומסת שריר תקינים.
    • חלבון - מסת השריר עלולה להיפגע בזמן הטיפול בשל הטיפול עצמו, ירידה כללית בפעילות, סטרואידים ועוד. מומלץ להקפיד על צריכה מספקת של חלבון למניעת דלדול מסת שריר.
    • סיבים תזונתיים - הסיבים תורמים לאיזון רמות הסוכר בדם, לתחושת שובע מתמשכת וכך גם למניעת עלייה במשקל, הסדרת יציאות, הפחתת דלקות וסטרס חמצוני, והם גם משמשים בקרה לרמות האסטרוגן בגוף. נמצא שלסיבי הדגנים התרומה הגדולה ביותר להגנה מפני סרטן.
    • שומנים - עדיין לא הוכח קשר ישיר בין צריכת שומן, לרבות סוג השומן מהמזון, ובין התוצאות במהלך טיפולים. עם זאת, מומלץ להפחית צריכת שומן בכלל ושומן רווי בפרט, ולהעדיף לצרוך שומנים בלתי רוויים מהצומח, בעיקר שמן זית ומזונות עשירים באומגה 3 (דגי ים, גרעיני פשתן, אגוזי מלך).
    • בשר - הקשר בין בשר אדום ובשר מעובד ידוע בעיקר בנוגע לסרטן המעי הגס, אך קיימים מחקרים שמצאו קשר בין צריכה של בשר מעובד ובשר אדום לסוגי סרטן נוספים, ביניהם סרטן שד. לכן, מומלץ להפחית אכילת בשר אדום ולהימנע מבשר מעובד (המבורגר, קבב, נקניקים, נקניקיות ועוד).
    • סויה ומוצריה - הסויה היא קטנית עשירה ברכיבים תזונתיים, והיא מכילה גם פיטואסטרוגנים, שהם בעלי פעילות דומה לאסטרוגן. בשל תכונה זו התפיסה הרווחת בעבר הייתה שמוצרי סויה ומזונות נוספים המכילים פיטואסטרוגנים עשויים להגביר את הסיכון לחלות בסרטן שד והם אסורים לצריכה לנשים עם סרטן שד. עם השנים הצורך להימנע מסויה הופרך והיום ידוע על אפקט מגן של סויה מפני סרטן שד, כולל סרטן שד חיובי לאסטרוגן. אותם פיטואסטרוגנים נקשרים לקולטן שעל תא השד במקום האסטרוגן הנשי הטבעי ובכך מונעים פעילות אסטרוגנית חזקה בהרבה. בנוסף, הם גורמים להפסקת ייצור אסטרוגן מרקמת שומן עודפת ופועלים גם כנוגדי חמצון וכנוגדי דלקת. כך למעשה לסויה יש יכולת להקטין בדרכים שונות את התפתחות הגידול הסרטני. צריכה של עד 3 מנות סויה ליום היא בטוחה, ורצוי שיהיו ברמת עיבוד מינימלית, או לצרוך סויה במצבה הטבעי. מומלץ להימנע מצריכת תוספי תזונה בכדורים המכילים רכיבים כגון: סויה, איזופלבונים ופיטואסטרוגנים, כיוון שלא ברורה הבטיחות בריכוזים גבוהים של החומר.

המלצות לאחר סיום תקופת הטיפולים ולמניעה

בתום תקופת הטיפולים חשוב להתמקד בשיקום, בהחלמה ובמניעה. האיגוד האמריקאי לתזונה ופעילות גופנית למחלימים מסרטן מתמקד בארבעה פרמטרים: משקל, דפוס תזונה, צריכת אלכוהול ופעילות גופנית.

    • שמירה על משקל גוף תקין היא האסטרטגיה הטובה ביותר למנוע את חזרת הגידול ולשפר את איכות החיים. מומלץ להיעזר בליווי תזונתי לשימור אורח חיים בריא ומשקל תקין. מומלץ לאמץ דפוס אכילה ים-תיכוני שכולל שפע ירקות ופירות, דגנים מלאים, אגוזים ושקדים טריים, ושמן זית. כמו כן, להימנע מצריכת בשר מעובד, משקאות ממותקים ומזונות מעובדים.
    • רצוי שנשים עם סיכון גבוה לסרטן שד יימנעו מצריכת אלכוהול. שילוב של אלכוהול ועישון מגדיל את הסיכון לסרטן השד, הרבה יותר מהשפעת כל גורם בנפרד.
    • מחקרים מראים שביצוע פעילות גופנית מוריד את הישנות המחלה ותמותה. מומלץ לבצע פעילות גופנית מתונה עד נמרצת 150-300 דקות בשבוע (או 75-150 דקות פעילות גופנית בעצימות גבוהה). בנוסף, מומלץ לשלב פעילות גופנית התנגדותית (אימון כוח) 2-3 פעמים בשבוע.

 

לסיכום, התזונה היא מרכיב משמעותי במניעת סרטן השד, במהלך הטיפולים בו ובהחלמה ממנו. יש הסכמה ששמירה על משקל תקין, דפוסי אכילה בריאים מבוססים מזונות מהצומח (תזונה ים-תיכונית), צמצום שתיית אלכוהול, והגברת פעילות גופנית מפחיתים סיכון והישנות המחלה. חשוב להבין שמדובר בשילוב של כמה רכיבי מזון, הרגלי אכילה, וכן דרושה התאמה ספציפית לאדם.

לאיתור תזונאית בתחום האונקולוגיה >>

 

למידע על סדנאות לשינוי הרגלי אכילה ואורח חיים בריא