התמכרויות: כל מה שחשוב לדעת

עדכון אחרון 09.09.24

מוריה סיסו, רכזת התמכרויות מחוז דרום במכבי

המאפיינים המרכזיים של כל התמכרות הם תלות גופנית, תלות פסיכולוגית וסבילות
אלכוהול נחשב סם פסיכואקטיבי והוא הסם הנפוץ והשמיש ביותר בישראל
הטיפול היעיל ביותר בהתמכרויות הוא טיפול המשלב תרופות ושיחות לשינוי דרכי חשיבה

מהי התמכרות? מדוע אנשים מתמכרים? כיצד נדע לזהות התמכרות ולטפל בה, ומאיפה בכלל מתחילים? לפניכם המדריך המלא.

מהי התמכרות?

התמכרות היא שימוש חוזר בכמויות הולכות וגדלות של חומר, או התנהגויות הגורמות להנאה, שמביאים את המשתמש בהם למצב שבו מניעה של שימוש גורמת למצוקה ודחף להשתמש שוב. כלומר, זהו מצב של תלות נרכשת פסיכולוגית וגופנית בחומר או בפעילות כלשהי.

 

ההתמכרויות הנפוצות:

 

    • סמים - התמכרות לשימוש בסם כלשהו ללא שליטה בכמות הצריכה. ניסיונות הגמילה מהסם קשים מאוד, והשימוש והצורך בו הם אינטנסיביים. ההתמכרות יכולה להיות לסמים קלים, שנדרש יותר זמן להתמכר אליהם, הם זמינים יותר והנזק שלהם קל יותר מהנזק של הסמים הכבדים. ישנם סוגי סמים שונים: סמים הזייתיים, ממריצים, סינטטיים ואופיאטיים.
    • אלכוהול - זהו הסם הנפוץ ביותר והשמיש ביותר, וזאת משום שהוא חוקי בישראל. אלכוהול הוא סם פסיכואקטיבי, יש לו השפעות על מערכת העצבים המרכזית, והוא יוצר שינויים פיזיולוגיים במוח המובילים לתלות גופנית. התמכרות זו גורמת לאדם לשתות ללא שליטה בכמות שהוא צורך, והוא אינו מסוגל להימנע מהשתייה.
    • הימורים - הימור פתולוגי-כפייתי מוגדר כהתנהגות בעייתית שחוזרת על עצמה בעקביות של הימורים שמובילים לליקויים קליניים משמעותיים או לדחק.
    • התנהגויות ממכרות - כמו התמכרות לאוכל, למין, לרשתות חברתיות, ולקניות.
    • תרופות מרשם - תרופות מרשם ניתנות לאנשים שמתמודדים עם מצבים פיזיים ורגשיים המלווים במצוקה וסבל משמעותיים, והשימוש בתרופה מביא במרבית המקרים להקלה משמעותית שלא ניתן להשיג באמצעים אחרים. בהתאם, התמכרות לתרופות מרשם קורית בדרך כלל כשמשתמשים באחד משלושת סוגי תרופות המרשם הבאים: תרופות הרגעה, משככי כאבים ותרופות ממריצות.

איך נדע לזהות ולאבחן שמדובר בהתמכרות?

 

להתמכרות יש שלושה מאפיינים מרכזיים:

 

  1. תלות גופנית - מצב שבו אדם מפתח תגובות גופניות בהתאם לשימוש בחומר, וגופו מפרק מהר מדי את החומר ביחס לאנשים שלא משתמשים בחומר.
  2. סבילות - בכל התמכרות יש עלייה בהנאה, כלומר יש חוויה ראשונית משמעותית ונהנתנית. הסבילות היא הרצון לחזור לחוויה על ידי הגברת הקצב והכנסת ההתמכרות לתחומי חיים חדשים.
  3. תלות פסיכולוגית - גם בה יש מרכיבים פיזיולוגיים המושפעים מחשיבה ומהתנהגות.

 

התמכרות מאובחנת כאשר היא באה לידי ביטוי במהלך שנה, בלפחות שניים מהקריטריונים הבאים:

  1. השימוש החוזר בחומר גורם לכישלון במילוי חובות בעבודה, בבית הספר, או בבית.
  2. שימוש חוזר בחומר במצבים שבהם זה כרוך בסיכון. למשל, נהיגה או הפעלת מכונות מסוכנות תחת השפעת החומר.
  3. המשך השימוש למרות שיש בעיות חברתיות או בין-אישיות שנמשכות או מחמירות עקב השפעת החומר.
  4. סבילות לחומר שמתבטאת בצורך להעלות את המינון משמעותית כדי להשיג את ההשפעה הרצויה.
  5. תופעות גמילה כשיש ניסיון להפסיק את השימוש בחומר.

 

בשנים האחרונות שיעור הסובלים מהתמכרויות בישראל ובעולם הולך ועולה. עם זאת, היקף בעיית ההתמכרויות בקרב תושבי ישראל אינו ברור בשל נתונים לא מדויקים. לפי הערכות משרד הבריאות, 12.4% מהאוכלוסייה הבוגרת סובלת מהתמכרויות.

למה אנשים משתמשים בסמים?

    • גנטיקה והשפעה משפחתית - מבחינה ביולוגית מחקרים מראים כי מוחו של אדם הנולד להורים מכורים חשוף ופגיע יותר להתמכרות מאשר זה של אדם שנולד להורים ללא עבר של התמכרות. כמו כן, קיימת גם ההשפעה ה"חינוכית", כשילד שנולד למשפחה מכורה מתוודע להתנהגות המכורה של הוריו ומאמץ לעצמו התנהגויות דומות.
    • השפעה סביבתית - השפעה זו מתייחסת לגורמים כמו אזור מגורים, השפעת השכנים ודמויות קרובות מלבד ההורים, וכן להשפעה של קבוצת השווים (בני אותו גיל). הרצון להיות כמו כולם ולנסות להתקבל לקבוצה חברתית נחשקת גורם להתנסות בחומרים או בהתנהגויות מסוכנות שעלול להפוך את האדם לתלותי בסם ולהגדרתו כמכור.
    • מצבים נפשיים - קושי רגשי או ריק נפשי ממלאים מקום מרכזי בחייו של המכור. חרדה, דיכאון וטראומה הם מהסיבות העיקריות להתפתחותה של התמכרות. החומר הממכר עוזר להפסיק את התחושות האלו, ומשרה גם תחושת רוגע, ביטחון ושביעות רצון.

טיפול בהתמכרויות

המאפיין המשותף לכל ההתמכרויות הוא האופן המשמעותי שבו הן פוגעות במגוון היבטי חיים משמעותיים. התמכרויות נוטות לבוא על חשבון עיסוקים ומערכות יחסים, והסובלים מבעיות התמכרות בדרך כלל עורכים ויתורים כספיים, רגשיים ובין-אישיים עצומים כדי לספק את הדחף ההתמכרותי. בשל כך הטיפול בהתמכרויות הוא תמיד טיפול הוליסטי-כוללני, שאינו מתמקד רק בגמילה מהתמכרות. ההתמכרות בבסיסה נובעת מטראומה, דיכאון או חרדה גדולה, ולכן הגמילה הפיזית היא רק הצעד הראשון בהחלמה. הטיפול צריך להיות כוללני בכל תחומי חייו של המכור, בסביבה שלו, בפן הרגשי, הפסיכולוגי, החברתי, התעסוקתי והמשפחתי.

 

טיפול מותאם אישית

 

הטיפול בהתמכרויות הוא אישי, תפור לפי מידותיו של המתמכר, ולעיתים קשור למושא ההתמכרות (למשל, גמילה מקנאביס). השיטות הטיפוליות היעילות ביותר הן אלה שמשלבות טיפול תרופתי עם טיפול באמצעות שיחות המתמקדות בשינוי דרכי החשיבה של המטופל, כך שיובילו לשינוי התנהגותי.
הטיפול מתחיל בשיחה המבהירה שהמטרה היא התנזרות מהגורם הממכר, מדגישה בפני המתמכר שעליו להאמין בכך שהוא מסוגל לשנות את אורח חייו ושכתוצאה מהשינוי חייו ישתפרו. במהלך השיחות המטפל מגבש תוכניות התמודדות עבור המטופל, והמטופל מתחייב לפעול לפיהן.
שינוי אורח החיים הוא צעד משמעותי בדרך להשגת גמילה, המכור צריך לשנות את סביבתו (שלרוב היא סביבה של מכורים), לעיתים לשנות מקום מגורים, מקום עבודה, חברים - במטרה להתנזר מכל דבר שעלול להזכיר למכור את רגעי השימוש.

אז מאיפה מתחילים?

ברוב המקרים התמכרות דורשת התערבות חיצונית ותמיכה. ישנם מענים טיפוליים רבים כמו מרכזי גמילה או קבוצות טיפוליות.

    • בשלב הראשוני ניתן להתייעץ עם רופא/ת המשפחה בנוגע לפתרונות המומלצים. הם כוללים כמובן פסיכולוגים ופסיכיאטרים, אך גם מרכזי טיפול וסיוע כוללניים. קיימים מרכזי טיפול ומטפלים שהתמחו בהתמכרות מסוימת, וקיימים כאלו שהתמחו בגמילה באופן כללי.
    • חלק ממוקדי הסיוע הם יומיים ונמצאים בתוך הקהילה וניתן לקבל אותם כחלק משירותי מכבי, וחלקם נמצאים מחוץ לקהילה, לדוגמה, כפר איזון. אלו מסייעים למתמכר הן בהליכי הגמילה והן באימוץ אורח חיים חדש.
    • קיימות קבוצות תמיכה שונות ברחבי הארץ המכונות "קבוצת NA – מכורים אנונימיים". קבוצות אלה מופעלות על ידי מתמכרים נקיים מסמים, מאלכוהול או מהתמכרויות אחרות, והן מתאספות בכל יום בערים שונות בארץ.
לאיתור מרפאה לטיפול בהתמכרויות