חרדה אצל ילדים

כיצד חרדה מתבטאת אצל ילדים?

תחושות של חשש ופחד אופייניות פעמים רבות לילדים צעירים, והם מבטאים אותן בתחושות רגשיות, פיזיות, ובביטויים התנהגותיים שונים. כהורים, חשוב שנדע להבין מה עובר על ילדינו, לתרגם את התחושות שלהם למילים, ולסייע להם לחוש טוב יותר. הסרטון יסייע לכם להבין מהי חרדה אצל ילדים, כיצד היא מתבטאת ומדוע היא נגרמת, וכיצד נוכל לסייע לילדים שלנו להתמודד טוב יותר עם החשש והמתח שהם חשים, ולהרגיש ולתפקד טוב יותר.

כיצד נעזור לילדינו להתמודד עם תחושות של מצוקה וקושי?

  1. נקבל פשר להתנהגות הילד - פעמים רבות הקשיים והמצוקות של הילד לא יתגלו באמירה גלויה. הילד לא יגיד שהוא פוחד או במצוקה, אלא יבטא את המצוקה דרך מחוות גופניות או התנהגותיות. כדי שנוכל להרגיע את הילד שלנו, אנו צריכים קודם כול לתרגם לעצמנו את התנהגותו, ולהבין מה הוא מרגיש ומדוע התנהגות זו מתעוררת.
  2. ניתן מילים לתחושות של הילד ותוקף לרגשות שלו - נדבר עם הילד שלנו ונעביר לו מה אנחנו חושבים על התנהגותו, ומה אנחנו משערים שהוא מרגיש. נגלה הבנה לרגשות שלו ולא נבטל אותם, נתעלם מהם או נזלזל בהם.
  3. נחזיר לילד את הביטחון בעולם - פעמים רבות תחושות הפחד והמצוקה כוללות גם תחושה שאי אפשר לסמוך על העולם וגם עלינו ההורים. חשוב שנזכיר לילד שאנחנו כאן, שומרים עליו. נזכיר גם דברים נוספים ששומרים עליו כעת. נדבר איתו בכנות, תוך הדגשת הדברים הבטוחים שקיימים כעת.
  4. נעזור לילד להתמודד תוך איזון בין תמיכה בתחושותיו ועידודו לחזור לתפקוד - כדי לעזור לילד להתמודד עם תחושותיו, ובעיקר עם פחדים וחששות, יש צורך למצוא איזון בין שני דברים שהוא צריך מאיתנו: תמיכה והכרה בתחושותיו תוך עידוד ונחמה, ועידוד לחזור לתפקוד ולעצמאות.
  5. נחזק התנהגות חיובית - פעמים רבות אנחנו מבחינים ומדגישים בעיקר התנהגות שמבטאת קושי. כך אנחנו בעצם מחזקים התנהגות כזאת. לעומת זאת, חיזוק חיובי על התנהגות רצויה הוא רווח משמעותי עבור הילד, ומסייע לו לשמור על התנהגויות אלו ולחזק אותן.

ניסיתם את מה שהצענו בסרטון אבל עדיין מרגישים מצוקה?

זכרו, שינוי דורש זמן והתמדה. 

לא מצליחים?