סיבוכים אפשריים בשליש הראשון
הפלות
חלק ניכר מההפלות מתרחש עוד לפני שהאישה בכלל יודעת או חושדת שהיא , עוד לפני שהיה איחור במחזור. במקרים אלו, מדובר בביצית שהופרתה אולם לא נקלטה.
כשהאישה כבר יודעת שהיא בהריון, מדובר על 15-20% מההריונות המסתיימים בהפלה (כאחד מתוך 5-6 הריונות).
הסימן העיקרי להפלה הוא דמם מהנרתיק, או דמם לידני. בכ- 25% מההריונות, יופיע דמם קל סביב מועד השתרשות ההריון ברחם (בתאריך בו היה צפוי להגיע המחזור). דמם כזה הוא מועט, ואינו מלווה בכאב. דימום המלווה בכאב בטן, ובעיקר בהתכווצויות חזקות, הוא סימן להפלה. ככל שההתכווצויות חזקות יותר, כך עולה הסיכון להפלה. בכל מקרה של דימום מהנרתיק, פני בהקדם לרופא הנשים להמשך ברור.
הפלה מאיימת
זהו מצב בו יופיע דימום קל, שעשוי להיות מלווה בכאב קל, אולם בדיקה גניקולוגית פנימית תעלה כי סגור. במקרה כזה קיים סיכוי של חמישים אחוזים להפלה, או להמשך תקין של ההריון. במידה ונמצא מצב של הפלה מאיימת, יש להמשיך ולעקוב.
אם נראה עוברי, יש צורך במנוחה מרובה. במידה שלא נצפה דופק פועם, סביר כי ההמלצה תהיה לבצע , על מנת להרחיק את ההריון שאינו מתפתח. אם שבוע ההריון עדיין מוקדם, או במידה שאין ודאות לגבי גיל ההריון, סביר להניח כי יוחלט לחזור על הבדיקה, על מנת לראות האם הופיע דופק וההריון מתפתח בצורה תקינה.
הפלה בוששת
במקרה זה, העובר ברחם הפסיק להתפתח ומת, אולם השליה עדיין ממשיכה לייצר את הורמוני ההריון, ולכן לא מופיע כלל דימום. מצב של הפלה בוששת ניתן לאבחן אך ורק באמצעות בדיקת אולטרא סאונד. במקרים אלו, יש צורך בגרידה לצורך ריקון משאריות ההריון.
הסיכוי ללידת תינוק חי לאחר הפלה
אישה שעברה הפלה אחת, סיכוייה ללדת תינוק חי בהריון הבא זהים לסיכוייה של כל אישה אחרת. גם לאחר שלוש הפלות רצופות, הסיכוי ללדת תינוק חי הוא כ- %75. ולכן, חשוב לזכור כי עם כל הקושי והצער, אין להפלה הנוכחית השלכות מעשיות על ההריון הבא, ולכן כדאי לנסות להרות בהקדם. מומלץ להמתין משך מחזור אחד לאחר ההפלה, לפני כניסה להריון נוסף.
הריון מחוץ לרחם
בפחות מאחוז אחד מההריונות, ההריון מתפתח מחוץ לרחם. מאחר ובחצוצרה לא קיימת תשתית נאותה לתמוך בהריון המתפתח, מרבית ההריונות מחוץ לרחם מתמוססים ונספגים מאליהם, ולכן את עשויה שלא לדעת כלל כי ההיית בהריון חוץ רחמי. יחד עם זאת, במידה והריון מחוץ לרחם ממשיך להתפתח בכל זאת, הוא עלול לגדול ולקרוע את דופן החצוצרה, ואף לגרום לשטף דם פנימי. מצב זה הוא מצב מסוכן, ועלול אף לגרום למוות.
מי בכל זאת עלולה לסבול מהריון מחוץ לרחם:
- לנשים שסבלו בעבר מהריון מחוץ לרחם יש סיכוי של כ- 10% לסבול מהריון חוץ רחמי נוסף.
- נשים שעברו ניתוחים בחצוצרה.
- נשים שנכנסו להריון תוך שימוש בהתקן תוך רחמי למניעת הריון.
- נשים הסובלות מדלקת , או Pelvic Inflammatory Disease.
הסימן הקלאסי להריון מחוץ לרחם הוא בטן בצד אחד של הבטן. כמו כן, יופיע דימום מהנרתיק. במקרה של הריון מחוץ לרחם מתקדם, הכאב יתפשט לכלל הבטן, הוא עשוי להיות כאב חד, והאישה עלול לחוש סחרחורת, כאב בכתפיים, צורך בפעולת מעים, ואפילו להגיע למצב של עילפון. זהו מצב חרום. לכן, בכל מקרה של כאב חד או דימום, חשוב לפנות בהקדם לרופא הנשים, על מנת לקבוע האם מדובר בהריון מחוץ לרחם.
קיימות מספר דרכים לטפל בהריון מחוץ לרחם, ובכלל זה, ניתוח לאפרוסקופי להסרת ההריון מהחצוצרה, הזרקת חומר להמסת ההריון, ובמקרים קיצוניים, כריתה של כל החצוצרה. חשוב לציין כי גם אם נכרתה החצוצרה כולה, הסיכוי להרות קטן אך ורק ב-25%, מפני שחלק מהביציות בצד של החצוצרה שנכרתה עוברות לצד השני, ונקלטות על ידי השחלה בצד השני של הרחם.