אופן השימוש במדבקה למניעת הריון

אופן השימוש

ניתן להניח את המדבקה למניעת הריון על מרבית אזורי הגוף, כל עוד העור נקי ויבש והאזור אינו מאד שעיר. אזורים מתאימים להדבקה הם העכוז, הזרוע, הבטן והכתף.

יש להחליף את המדבקה אחת לשבוע (כל שבעה ימים) במשך שלושה שבועות. לאחר מכן יש להפסיק את השימוש למשך שבעה ימים. נהוג לכנות שבוע זה 'שבוע ללא מדבקה'. במהלך שבוע זה יתכן שיופיע דימום דמוי וסת. עם זאת, הדבר אינו מחויב המציאות ולא תמיד יופיע דימום.

לאחר שבעה ימים ללא מדבקה יש להניח מדבקה חדשה ולהתחיל מחדש את מעגל ארבעת השבועות. יש להדביק מדבקה חדשה גם אם עדיין יש דימום.

 

אין להדביק את המדבקה על פני:

    • פצע או עור מגורה.
    • אזורים בהם המדבקה עלולה להתקלף בשל חיכוך עם ביגוד צמוד.
    • השדיים.


על מנת להפחית את הסיכון לגירו העור אפשר להחליף את מיקום המדבקה בכל פעם.

הגנה מפני הריון

נשים המתחילות להשתמש במדבקה ביום הראשון של הווסת מוגנות באופן מידי מפני כניסה להריון. משמעות הדבר היא שניתן לקיים יחסי מין מבלי לחשוש מהפריה ומכניסה להריון. נשים המתחילות להשתמש במדבקה בכל יום אחר בחודש צריכות להשתמש באמצעי מניעה נוסף (כגון קונדום) במשך שבעה ימים לאחר תחילת השימוש.

מה עושים אם המדבקה נפלה?

המדבקה למניעת הריון דביקה מאד ואינה אמורה סתם להתקלף וליפול. היא אינה אמורה להתקלף מהעור בעקבות מקלחת, אמבטיה, סאונה, שחייה או אימון גופני. במקרים בהם המדבקה בכל זאת נופלת, ישנה חשיבות למשך הזמן בו המדבקה לא היתה מודבקת על פני העור.

 

אם המדבקה לא היתה על העור פחות מ- 48 שעות:

    • אם המדבקה עדיין דביקה יש להדביק אותה חזרה על העור מהר ככל שניתן.
    • אם המדבקה אינה דביקה יש להחליף אותה במדבקה חדשה (אין לנסות להצמיד את המדבקה הישנה לעור באמצעות אגד או תחבושת).
    • יש להמשיך את השימוש במדבקה כרגיל ולהחליף אותה במועד המקורי (כאילו מעולם לא נפלה).

במקרים בהם המדבקה לא היתה על פני העור במשך פחות מ- 48 שעות האישה עדיין מוגנת מפני כניסה להריון ואין צורך להשתמש באמצעי מניעה נוסף.

 

אם המדבקה לא היתה על העור מעל 48 שעות:

    • כאשר מדובר ביותר מ- 48 שעות או שלא ברור מהו משך הזמן בו לא היתה מדבקה על העור יש לפעול באופן הבא:
    • להניח מדבקה חדשה מהר ככל הניתן ולהתחיל מעגל מדבקות חדש. היום בו תונח המדבקה החדשה ייחשב כיום הראשון.
    • יש להשתמש באמצעי מניעה נוסף כגון קונדום במשך שבעה ימים.


במקרה זה ההגנה מפני כניסה להריון אינה נשמרת ולכן עלול להיות צורך באמצעי מניעה לשעת חירום (לדוגמה, 'גלולת היום שאחרי'). יש להתייעץ עם רופא הנשים אם קיים חשש מפני כניסה להריון במקרה זה.

מה לעשות אם שוכחים להסיר את המדבקה?

על נשים ששכחו להסיר את המדבקה לאחר שימוש של שבוע או שבועיים במדבקה לפעול באופן הבא:

    • מדבקה שנמצאת על העור פחות מ- 48 שעות מעבר למועד החלפתה: יש להסיר את המדבקה הישנה ולהניח מדבקה חדשה. המשך השימוש במדבקות הבאות יהיה כרגיל, בהתאם למועדים המקוריים. אין צורך להשתמש באמצעי מניעה נוסף.
    • מדבקה שנמצאת על העור מעל 48 שעות מעבר למועד החלפתה: יש להתחיל מחזור מדבקות חדש מהר ככל הניתן. המדבקה החדשה תהיה המדבקה הראשונה בסדרת המדבקות, ויום הדבקתה יהיה היום הראשון למעגל. יש להשתמש באמצעי מניעה נוסף במשך שבעה ימים. מומלץ להתייעץ עם הרופא המטפל במידה שקוימו יחסי מין בלתי מוגנים בימים שקדמו לאירוע. בחלק מהמקרים עלול להיות צורך להשתמש באמצעי מניעה לשעת חירום.
    • על נשים ששכחו להסיר את המדבקה לאחר השבוע השלישי לשימוש להוריד את המדבקה מהר ככל הניתן ולהתחיל שבוע ללא המדבקה. יש להתחיל מעגל מדבקות חדש ביום המקורי גם אם הדימום עדיין נמשך. משמעות הדבר היא שלאישה לא יהיה שבוע מלא ללא מדבקה. במקרה זה נשמרת ההגנה מפני הריון בלתי רצוי ואין צורך להשתמש באמצעי מניעה נוסף. בימים ללא מדבקה יתכן שיופיע דימום, אי כי הדבר אינו מחויב המציאות.

דימום בשבוע החופשי מהמדבקה

אצל חלק מהנשים לא מופיע דימום במהלך השבוע החופשי מהמדבקה. עובדה זו אינה מדאיגה במקרים בהם השימוש במדבקה היה תקין ולא נלקחו תרופות שעלולות היו לפגוע ביעילות המדבקה.

אם קיים חשש כי יעילות המדבקה נפגעה רצוי לפנות לרופא המטפל או לבצע בדיקת הריון ביתית. במידה שלא מופיע דימום יותר מפעמיים יש לפנות לקבלת ייעוץ רפואי.